2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elismerte a kémkedést a CIA

2014. július 8., kedd 13:10, frissítve: csütörtök 12:11

Elismerheti a CIA, hogy a német hírszerzés egyik alkalmazottja Washingtonnak dolgozott – tudta meg a Reuters. Az Egyesült Államok eddig hivatalosan nem kommentálta az ügyet. A 31 éves német kettős ügynök férfit múlt pénteken tartóztatták le Németországban, miután kiderült, hogy az ország területén kémkedett az Egyesült Államoknak 25 ezer euróért cserébe.

Tavaly derült ki, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat sokáig lehallgatta a vele szövetséges Németország kancellárjának mobilját.

Most újabb amerikai kémkedési ügyre derült fény: a német hírszerzés egyik munkatársa évekig szivárogtatott ki információkat a CIA-nak. A férfi kétszáz titkos dokumentumot adott át az amerikai hírszerzésnek – a többi között annak a német parlamenti bizottságnak a munkájáról, amely Merkel lehallgatását is vizsgálta.

A német kancellár úgy nyilatkozott: ha valóban igazak a hírek, akkor súlyos ügyről van szó. A német belügyminiszter pedig gyors és világos magyarázatot kért az Egyesült Államoktól.

Washington ennek ellenére egyelőre nem hajlandó információt adni a történtekkel kapcsolatban. „Nem kommentálhatom ezt az ügyet. Egyrészt azért nem, mert német részről folyamatban van egy vizsgálat. Nem szeretnék elébe menni ennek vagy beleavatkozni. Másrészt az Egyesült Államokhoz kapcsolódó hírszerzési ügyekről van szó. Ezek pedig nem olyan dolgok, amelyeket túl gyakran kommentálok erről a pódiumról” – mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A szinte az egész világra kiterjedő amerikai kémkedést, így Angela Merkel lehallgatását Edward Snowden leplezte le tavaly. Az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal volt informatikusa Oroszországban kért menedéket, mert attól félt, hogy az Egyesült Államokban akár halálra is ítélhetik.


Ügyvédje szerint védence jól van, de szeretne visszatérni Amerikába. „Tudta, hogy kockázatot vállal mindezzel, és ennek most is tudatában van, de jól kezeli a helyzetet. Mindig azt mondja, hogy nem az a fontos, hogy az ő személyéről beszéljenek, hanem az, hogy kezdődjön el egy vita az általa feltárt dolgokról” – mondta Wolfgang Kaleck.

Eközben a Washington Post újabb leleplezést közölt Snowdennek köszönhetően. Az amerikai lap szerint az NSA jóval több egyszerű állampolgárt hallgatott le az Egyesült Államokban, mint külföldi célszemélyt. Bár a kommunikációk figyelésével elfogtak néhány terroristagyanús személyt, több mint tízezer egyszerű állampolgár után is kémkedtek – rögzítették és megőrizték például szerelmi ügyeikről vagy pénzügyi gondjaikról szóló üzenetváltásaikat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!