2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Életben van az eltűntnek hitt magyar

,

2013. november 14., csütörtök 09:20, frissítve: péntek 07:24

Életben van a Fülöp-szigeteken eltűnt magyar. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai szerda éjjel érkeztek meg a Fülöp-szigetekre, és a tájfun túlélőinek segítése mellett azonnal keresni kezdték a korábban eltűnt magyar fiatalembert is, akiről napokig nem lehetett tudni.

A szeretetszolgálat igazgatója a Hír TV-nek azt mondta, a férfi tegnap adott életjelet magáról, a szeretetszolgálat munkatársai pedig már megkezdték a kimenekítését a katasztrófa övezetből.

„Nemsokkal éjfél után kaptuk az információt, hogy az eltűnt magyar életjelet adott magáról, munkatársaim az éjszaka folyamán leellenőrizték a híreket, és nagyon örültünk annak, hogy az jött vissza, hogy életben van, ha nincs is biztonságban, vagyis nem érzi magát biztonságban a feleségével együtt, és szeretne hazajönni, annak ellenére viszonylagosan jól vannak. Megbeszélték a munkatársaimmal a találkozási pontokat, és most nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy kihozzuk a feleségével együtt és aztán pedig Magyarországra menekítsük őket” – mondta Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója.

Teljes a káosz

Teljes fejetlenség uralkodik Taclobanban, ahol megkezdték a holttestek elföldelését. Az utak mellett ennek ellenére továbbra is temetetlen halottak hevernek. A katasztrófa sújtotta övezetben virágzik a feketekereskedelem, mindeközben emberek ezrei menekülnek a térségből.

A településen kamionokkal szállítják a halottakat ahhoz a tömegsírhoz, amelybe a Haiyan-tájfun áldozatainak földi maradványait helyezik. Ez azonban még nem az igazi temetés. „Most éppen egy ideiglenes tömegsírt létesítünk. Azért ideiglenest, mert minden áldozatot megillet a méltóságteljes végtisztességadás. Ezért csak elföldeljük őket, de később majd azonosítjuk a holttesteket” – mondta Reneto Romero törvényszéki halottkém.

A katasztrófa sújtotta városban a szennyezett víz és élelmiszerek miatt egyre többen betegednek meg. Az emberek tömegesen menekülnek a városból. A repülőtérre vezető utat a katonaság ellenőrzi.

„Mit csináljunk? Az unokámnak hasmenése van. Házunk sincs, hogy hazamenjünk” – mondta egy elkeseredett asszony.


A külföldi segélyek sok esetben csak a repülőtérig jutnak el, a benzinhiány miatt nem tudják továbbvinni őket. A repülőtérre azonban nemcsak éhezők érkeznek, hanem azok is, akik végleg szeretnék elhagyni a katasztrófa sújtotta területet. Az amerikai C130-as repülőgépek ezrével szállítják az embereket a fővárosba, Manilába.

Az ENSZ humanitárius megbízottja a helyszínen járva beismerte, hogy ők sem tudják kezelni a helyzetet. „Teljesen megértem, ami történik. Jobban is teljesíthettünk volna. Beismerem, hogy nagy kihívással szembesültünk, de nagyon lassan reagáltunk. Tudom, hogy ez nem volt elég jó. Az embereknek élelemre van szükségük, vízre van szükségük és más alapvető dolgokra a túléléshez” – mondta Valerie Amos, az ENSZ humanitárius megbízottja.

Az emberek egyre elkeseredettebbek és dühösebbek. Ezért sokan közülük sokan már attól sem riadnak vissza, hogy fegyvert használjanak a túléléshez szükséges javak megszerzéséhez, ezért terjed a bűnözés is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!