2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Elbukhat Obama terve?

2013. szeptember 2., hétfő 08:04, frissítve: hétfő 19:05

Az ENSZ-től vár beavatkozást Szíriában az Arab Liga. A szervezet tagjai szerint a korlátozott, amerikai katonai beavatkozás csak rontana a helyzeten. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai elnök terve elbukhat a kongresszusban. Az orosz vezetés pedig továbbra sincs meggyőződve arról, hogy a szír kormányerők vetették be a vegyi fegyvert saját népük ellen.

Aszadot éltették szíriai önkéntesek, akik azt gyakorolják, hogyan lehet élőláncot formázni egy épület körül, amit amerikai gépek bombáznak. „Azt gyakoroljuk, hogy a fontos létesítményeket, áramelosztókat, trafóházakat hogyan tudjuk a saját testünkkel megvédeni” – mondja egy önkéntes.

A szír hadsereg a katonák és rakéták átcsoportosítását is megkezdte. A Földközi-tengerre közben megérkezett az amerikai erősítés az Indiai-óceánról. A támadás egy hét múlva indulhat, ha összeül a washingtoni kongresszus. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a képviselők megszavazzák az offenzívát, a brit parlamentben már elbukott a terv.

„Az amerikai elnök abból indult ki, hogy egy háború óriási politikai, erkölcsi felelősség, ezért kéri a kongresszus támogatását. A kongresszust előbb összehívni nem lehet, 9-én kezdődik az ülésszak. Hogy egy, két vagy három napig tart-e majd a vita, az megmondhatatlan. Érdekesség, hogy a képviselők jelentős része egyetért az elnökkel, hogy meg kell büntetni Szíriát, de a republikánusok többsége egyetért, hogy meg kell büntetni Obamát. Tehát ez érdekes dolog lesz, már bekért Obama 70 képviselőt, hogy győzködje őket, hogy szavazzák meg, ez nem lesz annyira sima játszma, mint amilyennek most tűnik” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.


Az Arab Liga külügyminiszterei amerikai támadás helyett az ENSZ beavatkozását kérték. Az arab vezetők szerint a korlátozott csapás nem old meg semmit, rendszerváltást kell kikényszeríteni. „Be kell ismernünk, hogy az arab liga képtelen a probléma rendezésére. Egy-egy ország nem biztosíthat megoldást, csak az ENSZ-ben érhetünk el bármilyen áttörést” – mondta a szaúdi külügyminiszter.

Sajtóhírek szerint Szaúd-Arábia 15 milliárd dolláros fegyvermegrendelést ígért az Aszaddal szövetséges orosz kormánynak, ha Moszkva támogatja a nemzetközi beavatkozást. Az üzlet állítólag nem jött össze.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!