2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Egy esetben lehet tisztességes a devizahitel-szerződés

2014. június 24., kedd 10:21, frissítve: kedd 15:28

A szerződés megkötésekor devizahitelt felvevő fogyasztónak értenie kellett, hogy az árfolyamkockázat miatt jelentősen nőhet a törlesztőrészlete, máskülönben a szerződés tisztességtelen – ez derül ki a Kúria múlt heti döntésének indoklásából.

Csak akkor lehet tisztességes egy devizahitel-szerződés, ha a fogyasztó tisztában volt vele, hogy az árfolyamkockázat kizárólag őt terheli és képes volt értékelni ennek következményeit. A többi közt ez derül ki a Kúria devizahitelekre vonatkozó jogegységi határozatának hétfőn közzétett indoklásából.

A legfőbb bírói fórum döntése értelmében tisztességtelenség megállapításánál nemcsak a szerződés tartalmának van jelentősége, hanem például a reklámnak is. Előfordulhatott ugyanis, hogy a banki tájékoztatás alapján a fogyasztó azt hihette, hogy nincs reális valószínűsége annak, hogy az árfolyam változása miatt jelentősen emelkedik majd a törlesztőrészlete. A Kúria múlt hétfőn mondta ki, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen a devizahitelezésben, az árfolyamkockázat áthárítása és az egyoldalú banki szerződésmódosítás pedig tisztességtelen lehet.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben arra utalt, hogy olyan törvényt nyújthatnak be, amely alapján nem az ügyfélnek, hanem a banknak kell majd igazolnia, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás eseteiről és az árfolyamkockázatról részletes tájékoztatást adtak. Rogán Antal szerint a devizahiteleseket kártalanító jogszabály-módosítást már a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!