2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

„Egész létünk kérdőjeleződött meg”

2016. december 3., szombat 17:07, frissítve: vasárnap 20:09

Kifakadtak a badacsonyi borászok és szakmai szervezeteik a hegy zárlatáról szóló Nébih-közlemény miatt. Félreérthetőnek és túlzónak tartják a hatóság közleményét a szőlőtőkék megbetegedéséről, amelyet üzletfeleik úgy értelmeztek, hogy a borral is gond lehet. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal kitart amellett, hogy az előírások szerint jártak el.

Az őszi szüreten túl vannak a gazdák, az újbor a hordóban várja a csapra verést. A helyi borászok egy közleményből tudták meg, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zárlatot rendelt el a teljes hegyre egy szőlőbetegség miatt.

„A kereskedőink hívtak, hogy akkor mit mondhatnak a fogyasztóiknak. Lesz-e még termes, lesz-e bor, ez mind olyan kérdés volt, hogy jól látszik, a közlemény hatására alapvetően megkérdőjeleződött Badacsony turisztikai és borászati szerepe, hogy egyáltalán tudunk-e bármi szolgáltatást nyújtani. Egész létünk kérdőjeleződött meg e fogyasztók nagy tömegében…” – panaszkodott a Látótérnek Laposa Bence borász.

Aranyszínű sárgaság támadta meg a leveleket. Csökkenő terméshozam és kiszáradó tőke a következmény. A betegséget az amerikai kabóca terjeszti. Laposa Bence azt mondja, a betegség ellen küzdeni kell, de szerinte nem közleményekkel, hanem például azzal, hogy megtisztítják az elhanyagolt területeket. A badacsonyi hegyközségi tanács elnöke a gazdákkal ért egyet.

– A fogyasztókat, és a kereskedelmet is tévútra terelte ez a növényegészségügyi zárlat kifejezés, hiányzott az anyagból, ami ezt magyarázná.
– Ez szakmaiatlanság?
– Ezt nem mondanám, egyszerűen nem figyeltek kellően azok a sajtósok, akik kiadták ezt az anyagot. Úgy gondolom…

Borbély Tamás megjegyzi, hogy a borvidéken nemcsak elhanyagolt magántulajdonú ültetvények, de elhanyagolt állami területek is találhatók.

„Egy központi összefogás kell arra, hogy segítsék a védekezést. Sok olyan kis terület van, amely nincs benne a hegyközségi rendszerben, nehéz őket megszólítani, nagyon sok elhanyagolt akár ültetvény, akár állami kézben álló területek vannak, ahol ennek a betegségnek a gócpontja, az iszalag ott el tud terjedni” – így Borbély.

A Nébih szakemberei azt mondják, hogy a közlemény szakmailag pontos volt, nem lehetett félreérteni.

„A borászok irányából hallottam jelzéseket, hogy nem a közlemény tartalmával, hanem a bevezetésével. Félreérthetőnek találták, túlzott indulatokat váltott ki, a közlemény teljesen tárgyilagos, vannak egyes kifejtések, amelyeket így hívnak: zárlat, növényegészségügyi zárlat. A hangsúlyt a közös munkára kell fektetni…” – vélekedett Jordán László, a Nébih elnökhelyettese.

A borászok egyébként hangsúlyozzák, a vélhetően őshonos betegség az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi borvidék problémája. A betegség azonban kizárólag a szőlő mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra.

Mikroorganizmus – Látótér vasárnap 17 óra 30 perctől a Hír TV műsorán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!