2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bozóttűz: 13 ezer embert kellett kitelepíteni

2015. augusztus 4., kedd 12:35, frissítve: szerda 08:09

Tizenháromezer embernek kellett elhagynia otthonát az amerikai Kalifornia államban a gyorsan terjedő bozóttüzek miatt. A több mint húsz helyen pusztító lángok megfékezésén több ezer tűzoltó dolgozik.

San Franciscótól északra már 150 négyzetkilométernyi aljnövényzet és huszonnégy lakóház égett le. Félő, hogy a lángok lakott területre is átterjednek, ezért a hatóságok tizenháromezer ember kitelepítését rendelték el. Voltak, akik a felszólítás ellenére sem hagyták el otthonukat. „Majd, ha túl nagy a füst, akkor lelépek” – mondta egyikük.

A többség inkább nem kockáztatott. „Bízunk benne, hogy a tűz nem terjed idáig, és nem égeti el a birtokunkat, de csak akkor látjuk majd, hogy megmaradt-e a ház, ha visszajöttünk” – fogalmazott egy kitelepített lakó.

A lángok olyan gyorsan terjednek, hogy az még a tűzoltókat is meglepte. Mintegy háromezren dolgoznak a tűz megfékezésén, repülőket, helikoptereket, és csaknem háromszáz tűzoltóautót is bevetnek. Kalifornia államban négy éve tart a rendkívüli szárazság, amihez klímakutatók szerint az éghajlatváltozás is hozzájárulhatott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!