2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Botrányos kijelentések: a kormány elítéli a gyűlölködő hangnemet

2012. november 27., kedd 10:33, frissítve: kedd 14:31

Listát készítene a zsidó származású parlamenti képviselőkről és kormánytagokról a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A Kormányszóvivői Iroda közleményben ítélte el Gyöngyösi Márton kijelentéseit.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az izraeli-palesztin konfliktusról hétfőn kérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkárt. Azt kérte számon rajta, hogy a külügy miért nem áll ki a palesztinok mellett a gázai konfliktusban. Az államtitkár válaszában úgy fogalmazott, hogy Magyarország a két nép közös érdekeit képviseli, mivel sok magyar ajkú ember él Izraelben, és zsidó Magyarországon.

Gyöngyösi a válaszra reagálva azt mondta: fel kéne mérni, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.


A külügyminiszter válaszában elutasította, hogy a gázai konfliktushoz kapcsolható lenne a magyar képviselők származása. Németh Zsolt azt mondta: a magyar külpolitika egyik fél pártját sem fogja, és a térségi stabilitás megteremtése mellett van. „A kiegyensúlyozott álláspontról nem vagyunk hajlandóak semmilyen pártpolitikai megfontolás, belpolitikai érdek alapján eltérni” – fogalmazott.

A Kormányszóvivői Iroda kedden közleményben ítélte el a Jobbik frakcióvezető-helyettesének kijelentéseit. Azt írták: a kabinet a legszigorúbban lép fel minden szélsőséges, rasszista és antiszemita megnyilvánulás ellen. Hozzáteszik, hogy mindent megtesznek azért, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsák.

Később közleményben kért elnézést hétfői kijelentése miatt Gyöngyösi Márton. A politikus azt írta: felszólalásában nem zsidó honfitársaira gondolt, hanem az izraeli-magyar kettős állampolgárságú képviselőkre.

Gyöngyösi Márton kijelentése miatt az MSZP-frakció a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Azt szeretnék, ha a házelnök nyilatkozatban határolódna el a parlamentben elhangzott kijelentésektől. A szocialisták azt kérik, hogy a kormány tűzze napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát.

A Demokratikus Koalíció betiltaná a Jobbikot, ezért a Legfőbb ügyészhez fordul. Molnár Csaba, a Gyurcsány párt alelnöke úgy fogalmazott: a radikális képviselő kijelentésével bebizonyosodott, hogy a Jobbik egy náci-fasiszta párt, működésük pedig alaptörvénybe ütközik. A Demokratikus Koalíció egyúttal a parlamenttől azt kéri, hogy ne fogadjanak be jobbikos indítványt, interpellációikra ne válaszoljanak a kormánypártiak és ne lehessen az Országgyűlés alelnöke jobbikos képviselő.

Gyöngyösi Márton a Rájátszás vendége lesz, este 20 órától.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!