2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Békeidőben soha ekkora mészárlás nem volt

2014. február 21., péntek 10:36, frissítve: szombat 13:30

A kijevi vérengzés az egyik legnagyobb mészárlás, amely békeidőben Kelet-Európában történt – mondta el a Hír TV-nek Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. Szakértők szerint a válság legjobb megoldása egy kormánypárti és ellenzéki politikusokból álló átmeneti egységkormány megalakítása lenne, ebben azonban semmiféle szerepet nem kaphat az ukrán elnök.

Békeidőben szinte példa nélküli a kijevi vérengzés Kelet-Európa történelmében – mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. Rácz András az MTA Kisebbségkutató Intézetében szervezett Ukrajna-konferencia előtt úgy fogalmazott: a felelősség az ukrán kormányé és Viktor Janukovics államfőé, aki ezután nem maradhat hatalmon.

„Ez Janukovics végének a kezdete. Lehet, hogy ezt a konkrét csatát a Majdanon megnyeri, ez sem biztos, de politikailag vállalhatatlanná válik – fogalmazott Rácz András. – Kelet-Európában, ha a román forradalmat nem számítjuk, békeidőben soha ekkora mészárlás nem volt. A halottak száma bőven ötven felett lesz, ezernél több sebesült, ilyen soha nem történt sehol, még a diktatórikus Belorussziában sem” – tette hozzá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa.

Az Orosz Tudományos Akadémia Európa-intézetének munkatársa szerint viszont az ukrán ellenzék erőszakos része is felelős a történtekért. „A megoldás lehetne valamilyen ideiglenes kormány, kérdés, kikből, mert nem ismerjük azokat az erőket, akik részt vesznek. Lehet a kormánytól valaki s a már ismert hármasból. A jobboldalt nem tudom, mennyire lehet bevonni, ha ők már egyszer nemet mondanak bármilyen megoldásra, megbékélésre, szünetelésre” – mondta Ljubov Shishelina osztályvezető.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az Európai Unió pénzügyi támogatásokat állíthat le és kereskedelmi korlátozásokat vezethet be Ukrajnával szemben. „Az Európai Uniónak elsősorban egységet és határozottságot kell mutatnia, gyorsan be kell vezetnie a szankciókat, hiszen ne felejtsük el, hogy 28 államnak kell egységesen döntenie, hogy függesszék fel a forrásokat, bevezessék ezeket a kvótákat, utána pedig egy egységes stratégiára lesz szükség, hogy hogyan menjen ki a konfliktusból ez a helyzet” – fogalmazott Gálik Zoltán.

Szakértők szerint a mostani konfliktus fő tétje, hogy képes lesz-e Ukrajna közeledni az Európai Unióhoz – ez hosszabb távon a Moszkvától való eltávolodást is jelentené.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!