2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 12:00

Balog megerősítette: eltörlik a keretszámrendszert

2012. december 16., vasárnap 14:34, frissítve: vasárnap 19:18

A diplomaszerzést és a tanulmányok utáni magyarországi munkavállalást várja el a kormány a diákoktól az ingyenes felsőoktatásért cserébe – erről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszélt.

A tárcavezető megerősítette: az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt felsőoktatási irányelvek alapján olyan koncepciót dolgoznak ki, ami megszünteti az eddig működő keretszámrendszert, valamint az eddig meglévő támogatásokat összevonják. Annak érdekében pedig, hogy a szerdai kormányülésig elkészülő tervezetben a hallgatók javaslatai is szerepeljenek, az előzetesen tervezett keddi megbeszélés helyett már hétfőn találkozna a hallgatói érdekképviseletekkel az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint az egyetemi felvételihez a diákok részéről nem pénzre, hanem minőségre lesz szükség.

– Egy olyan rendszert alakítottunk ki, hogy a minőséget teljesítő diákok közül mindenki felvételt fog nyerni az egyetemre – fogalmazott Balog Zoltán. Ennek a követelés oldalán, ha lehet ilyet mondani, egy elvárás van, amit megfogalmazunk azokkal szemben, akik ilyen módon bekerülnek a felsőoktatásba – tette hozzá. Egyrészt szerezzenek diplomát, és ha diplomát szereztek, akkor nyilvánítsák ki azt a szándékukat, fontos a megfogalmazás, hogy ők Magyarországon kívánnak dolgozni – ha ez így van, akkor az államtól kapott teljes támogatást az állam fizeti ki, a teljes költséget a magyar állam állja – hangsúlyozta a miniszter.

Teljes a bizonytalanság – állítják

Teljes a bizonytalanság a felsőoktatás átalakításában - így reagált a hallgatói önkormányzatok országos konferenciája a bejelentésre. Egyelőre az egyik közösségi oldalon tették közzé állásfoglalásukat, hivatalos reagálást későbbre ígértek. Azt kifogásolják, hogy a felvételi időszak közepén három nap alatt akar a kormány egy teljesen új rendszert kialakítani. Arról egyelőre nem írtak, hogy hajlandók-e kedd helyett már hétfőn tárgyalóasztalhoz ülni Balog Zoltánnal. A szervezet korábban hétfőre hirdetett újabb tüntetést, és több gimnázium is jelezte, hogy tiltakozó akciókat tartanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!