2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Bajnaiéktól a teljes balliberális oldal elhatárolódott

2013. szeptember 30., hétfő 17:05, frissítve: hétfő 20:03

Bajnai Gordontól és elvbarátaitól a teljes balliberális oldal elhatárolódott a vasárnapi szobordöntögetés után. A tiltakozók szerint az Orbán-kormányt nem az utcán kell megdönteni, hanem a szavazófülkékben kell leváltani 2014-ben.

A kis balliberális pártok mellett az MSZP is elhatárolódott Bajnai Gordonék szobordöntögetős utcai mutatványától. A szocialista párt elnöke, Mesterházy Attila azt mondta, hogy Orbán Viktor hungarocellből készült szobrának ledöntése és feldarabolása ízlése ellen való volt. A kereszténydemokrata Rétvári Bence azonban nem hiszi, hogy a szocialisták nem értesültek előzetesen a demonstrációról, amelyen egyébként az MSZP szóvivője is részt vett.

A KDNP frakcióvezetője hozta szóba elsőként az ülésteremben a vasárnapi szobordöntést. „Ez a baloldali kampány eddigi mélypontja. Az alpári stílussal és az embertelen magatartással úgy gondolom, hogy Bajnai Gordon nagy szívességet tett baloldali riválisainak is” – fogalmazott Harrach Péter.

Bár Orbán Viktor fejével a szocialisták által támogatott éhségmenet egyik résztvevője is labdázott, és a demonstráción részt vett a párt szóvivője, Török Zsolt is, az MSZP frakcióigazgatója a parlamentben elhatárolódott Bajnai Gordonék utcai mutatványától. Tóbiás József szerint demokráciában nem megdönteni, hanem leváltani szokás a kormányt.

– Mindaz, ami a hétvégén történt Orbán Viktor szobrával, az vállalhatatlan a szocialisták számára, semmilyen körülmények között nem adjuk hozzá a nevünket, és nem is kívánunk a jövőben sem ezzel az eszközzel élni, de 2014-ben azért, mert a társadalom többsége békét kíván, a békés többséggel leváltjuk önöket – fogalmazott Tóbiás József.

A Közigazgatási Minisztérium parlamenti államtitkára kizártnak tartja, hogy a szocialisták nem értesültek az előre meghirdetett „szobordöntésről”. „Kevés ez így utólag. Önök nagyon jól tudták előre, hogy mi fog történni, csak talán a saját szavazóik, csak talán a saját támogatóik is azt mondták, hogy itt túl messzire mentek – mondta Rétvári Bence. – Hiszen kicsit furcsa, hogy Bajnai Gordon, aki európai politizálásról, megfontoltságról, visszafogott hangnemről, kulturált politizálásról beszél, egy olyan szövetségesével rendez ilyesfajta rendezvényt, ahol ilyesfajta stílus kerül elő” – tette hozzá az államtitkár.

A szobordöntést a Magyar Szolidaritás Mozgalom hirdette meg. A szervezet elnöke Kónya Péter volt szakszervezeti vezető, aki a 2010-es kormányváltás után nyíltan felvállalta baloldali elkötelezettségét. 2011 júniusában bohócforradalom néven hirdetett demonstrációt az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjának megvonása ellen. Néhány hónappal később megalapította a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, amellyel Bajnai Gordon azonnal szövetségre lépett, ahogy visszatért a nagypolitikába.

A Liberális Párt vezetője az interneten közzétett írásában utasította vissza Bajnaiék trágár, alpári stílusát. Fodor Gábor szerint akkor sem lehet egyenlőségjelet tenni egy olyan véreskezű diktátor, mint Sztálin és egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök közé, ha Orbán Viktor Fodor szerint is rossz irányba vezeti az országot.

A szociáldemokraták elnöke sem ért egyet az Együtt–PM Szövetség radikalizálódásával. Schmuck Andor szintén az egyik közösségi portálon közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy a ma még jelképes szobordöntés holnap már utcai gyújtogatást szülhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!