2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Merkel: Be kell fejezni a félbemaradt tetteket

2017. március 25., szombat 10:04, frissítve: szombat 11:42

Hermetikusan lezárták az olasz főváros központját a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából tartandó EU-csúcs miatt.

Megkezdődött a római szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett csúcs az olasz fővárosban. Az ünnepi értekezleten az uniós tagországok vezetői vesznek részt, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A hat alapító tagállam, Olaszország, Németország és Franciaország, valamint Hollandia, Belgium és Luxemburg 1957. március 25-én alapította meg az Európai Unió elődszervezetét.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a mai ülésen áttekintik az integrációs folyamatot, és megvitatják a kilátásokat. A tervek szerint elfogadnak egy politikai nyilatkozatot is, amelyben megerősítik az európai integráció létjogosultságát. Az Európai Bizottság március elsején mutatta be az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, és indított vitát, hogy a polgárok és a vezetők kialakíthassák az unió jövőképét.

Róma központját teljesen lezárták az értekezlet miatt, az olasz fővárosban EU-ellenes tüntetés is lesz.

Az Európai Unió hibákat követett el, de most be kell fejezni a félbemaradt tetteket – jelentette ki Angela Merkel az olasz állami televíziónak. A német kancellár a római szerződés aláírásának 60. évfordulóján rendezett csúcsra érkezett Rómába.

Merkel kifejtette: az EU külső határainak megnyitásakor nem gondoltak a határok megerősítésére, az euró bevezetésekor pedig még nem voltak felkészülve egy válságra. Hozzátette: a migrációs válságra Európa képes egységes választ találni, ehhez azonban mindenkinek meg kell tennie a magáét – szavatolni kell, hogy az emberek ne meneküljenek el a saját országukból, és meg kell oldani az olyan válságokat, mint a szíriai.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!