2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 18:15

Az ortodox húsvét idejére leteszik a fegyvert

2016. április 30., szombat 10:42, frissítve: vasárnap 11:28

Megerősítették az ukrán kormányerők és az orosz lázadók közötti fegyverszünetet a vasárnap esedékes ortodox húsvét idejére. A megállapodás értelmében a kelet-ukrajnai harcokat péntek éjféltől kellett beszüntetni. A tervek szerint a fegyvernyugvás május 9-ig, a második világháború befejezésének évfordulójáig érvényben marad. Az ENSZ adatai szerint a 2014 áprilisa óta tartó harcokban 9300-an haltak meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a 21 ezret.

A nyugati egyházak már március 27-én megemlékeztek Jézus feltámadásáról. Az ortodox naptárban azonban május 1-jére, vasárnapra esik húsvét ünnepe. Húsvét előtti nagypénteken Athénben Ieronimosz érsek az országban rekedt több tízezer migránsért mondott misét. De Görögországban jelenleg nem a migránsválság az egyetlen nyomasztó teher. „Húsvétot ünnepeljük, ami számunkra, mélyen hívő ortodoxok számára nagyon fontos ünnep. És hogy mit kívánok a jövőre nézve? A gazdasági helyzet javulását, mi mást kívánhatnék?” – fogalmazott Nikosz Teodoropulosz.

Évről évre ortodox hívők tízezrei utaznak a Szentföldre, hogy Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezzenek. Az ortodox keresztény nagyhét egyik legjelentősebb eseménye a Szent Sír-templomnál rendezett tűzszentelés. Az ünnepek idejére az izraeli hatóságok megerősítették Jeruzsálem óvárosának védelmét. A tojásfestés Ukrajnában is elengedhetetlen része az ünnepnek. Kijev főterén 300 különös gonddal megfestett óriástojást állítottak ki, melyek egy részére a vallási mellett politikai motívumokat is festettek.

Kelet-Ukrajnában a húsvétra való tekintettel megerősítették az ukrán kormányerők és az orosz lázadók közötti fegyverszünetet.  Ezt Minszkben jelentették be a 2015-ben megkötött egyezmény felügyeletét ellátó kontaktcsoport pénteki ülésén. Az ENSZ adatai szerint a 2014 áprilisa óta tartó harcokban 9300-an haltak meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a 21 ezret.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!