2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

LMP–Fidesz-paktum az alkotmánybíró-jelöltekről

,

2016. november 17., csütörtök 19:01, frissítve: csütörtök 19:19

Az ellenzéki párt megszavazza a kormánypártok által kiszemelt jogászokat. Cserébe a Fidesz–KDNP támogatja a környezetvédelemért felelős ombudsmanhelyettes, Szabó Marcel alkotmánybíróvá választását.

A kormányoldal Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt és Schanda Balázs alkotmányjogászt delegálná az Alkotmánybíróságba. A parlamenti jelölőbizottság pénteken ülésezik. Az alkotmánybírák megválasztásához a Fidesz–KDNP-nek önállóan nincs meg már a kétharmados többsége.

Az LMP-t jobbról-balról támadja a többi ellenzéki párt. A Jobbik, az MSZP és a Demokratikus Koalíció szerint is háttéralkut kötöttek a zöldek a kormánypártokkal. Az LMP az ország érdekére hivatkozik. A Jobbik szóvivője a Hír TV kérdésére cáfolta a Fidesz frakcióvezetőjének azt az állítását, hogy a kormánypártok velük is egyeztettek.

„Magát az  az eljárást főleg úgy, hogy az ország második legerősebb pártját egy az egyben kihagyták ebből a történetből, ez a Fidesz lelkiismerete szerinti eljárás. Az LMP pedig asszisztált ebben a formában, de ez az ő felelősségük és dolguk” – fogalmazott Mirkóczki Ádám szóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!