2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

„Ági hibázott”, és nem válaszolt a sajtónak

, ,

2014. augusztus 13., szerda 20:47, frissítve: csütörtök 07:38

A budapesti önkormányzati választási együttműködéssel kapcsolatos valamennyi vitás kérdést lezárta az MSZP az Együtt–PM Szövetséggel és a Demokratikus Koalícióval – jelentette be a szocialisták fővárosi elnöke. Kunhalmi Ágnes azt mondta: már szövegezik a hárompárti megállapodást. A politikus a részletekről nem beszélt, az újságírók pedig nem kérdezhettek tőle.

Sorra érkeztek az MSZP fővárosi politikusai a párt Jókai utcai székházához két nappal azután, hogy lejárt a baloldali megállapodás aláírásának határideje. A válságtanácskozás közben a nyaraló Tóbiás József pártelnök helyettese is befutott, igaz Gőgös Zoltán egy másik témában tartott sajtótájékoztatóra érkezett. Szerinte szervezeti szabályzatuk kizárja, hogy a pártvezetés utasítsa a kerületeket. Hozzátette: Kunhalmi Ágnes pénteki nyilatkozata hiba volt, mert nem fedte a valóságot, de szerinte nem kell emiatt lemondania.

„Ági hibázott”

„Ági egy dologban hibázott, pénteken azt mondta, hogy mi elfogadtuk azt a megállapodást, amely hétfőn köttetett, és ez nem így volt. Egy dobása mindenkinek van, akár kettő is. Ez nem úgy működik, hogy valaki egyszer hibázik egy kommunikációs térben, és akkor azonnal le kell váltani, nem. Most lett elnök, fiatal ember, van még ideje bizonyítani” – mondta Gőgös Zoltán.

Kunhalmi Ágnest helyettese, Trippon Norbert is védelmébe vette. „Az elnök asszony az, aki mindent megtesz azért, hogy legyen megállapodás, maximálisan a szavazópolgárok szempontjából nézi a dolgokat.”

Szigetvári: Nem vagyunk bolondok

Az Együtt–PM Szövetség viszont élesen bírálta a szocialista politikust, Szigetvári Viktor az ATV-ben az MSZP viselkedésével indokolta, hogy pártja önállóan szeretne indulni az önkormányzati választáson. „Ez nem körzetekről, nem egyéni választókerületekről szól. Vannak olyan sajtóinformációk, hogy bolondok vagyunk, hogy egy-két körzeten veszünk össze. Nem! Ez a probléma arról szól, hogy mi csak olyan partnerekkel tudunk együttműködni, akik tartják a szavukat. Mi hétfőn mindenben megállapodtunk, és utána fokról fokra próbálták kinyitni újra a kérdést” – mondta Szigetvári Viktor.

Kunhalmi Ágnes végül több mint hatórás tárgyalás után jelentette be, hogy mindent tisztáztak a DK-val és az Együtt–PM-mel. „A tárgyalási folyamat végére pontot tettünk. Egész nap folyamatosan egyeztettünk a tárgyalófelekkel, nem maradt nyitott kérdés, a végleges megállapodástervezetnek a szövegezése folyik éppen. A szerződés jegyében zajlik az ellenjegyzése a DK-nál és az Együtt–PM-nél” – jelentette ki. Részletekről nem beszélt, így és arról sem, hogy a dokumentumot mikor írják alá. Az MSZP-s politikus kérdésekre nem válaszolt.

Folynak a kerületi viták

Angyalföld kimaradt a megegyezésből, bár Kunhalmi Ágnes azt mondta, minden vitás kérdést tisztáztak, a XIII. kerületi szocialista polgármestert nem sikerült meggyőznie. Tóth József továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kerület körzeteinek többségében MSZP-s jelölt induljon, itt várhatóan az Együtt–PM és a DK közös jelölteket állít. Az Együtt–PM sem közölt részleteket a megegyezésről, csak egy közleményt adott ki, amelyben Szigetvári Viktor azt írta, közelebb kerültek a megállapodáshoz, arról pedig központilag kell megegyezni, hogy Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM is támogatja.

A fővárosi kerületek közül elsőként Kőbánya-Kispesten született meg a helyi megállapodás az ellenzéki pártok között az önkormányzati választásokon való koordinált indulásról. Bár néhány napja a helyi MSZP-szervezet elnökségi tagja, Somlyódy Csaba még a lázadó szocialisták közé tartozott s Facebook-oldalán saját magát tartotta a tizedik kerület polgármesterjelöltjének. „Nem akarom, hogy ujjal mutogassanak bármilyen pártban a baloldalról, bárhonnan Somlyódy Csabára, hogy ő volt a kerékkötője a megállapodás megkötésének Budapesten vagy országosan a három párt között. Nem akarom, hogy Szigetvári Viktor rám hivatkozva táncoljon ki a megállapodásból, mondván, hogy e szörnyűséges bűnelkövetésem mellett nem tud részt venni az egyik vagy a másik párt ebben a megállapodásban” – mondta Somlyódy.

A megállapodás értelmében Élő Norbert, a Demokratikus Koalíció jelöltje indulhat a polgármesteri székért. Információink szerint a DK és az Együtt–PM Szövetség is diktátumként közölte a baloldali egyeztetések megkezdésekor az MSZP-vel, hogy Kőbányán ki lesz majd a közös jelöltjük. „Mi politikai megállapodást kötöttünk azért, hogy Kőbányán nyerjünk, semmi más nem történt. Semmit nem kellett ígérnem Csabának, nem is várta el egyébként, de azt nem értem, hogy jut önöknek eszébe. Azt kérném, próbálják elképzelni, hogy ezért a hazáért tenni akarunk, mindannyian, akik itt ülünk, és az összes tagságunk, és nem az a lényeg, hogy kiből mi lesz. Ennyi történt, nincs alku, nincs diktátum, haza van és Kőbánya van, egyezség van” – fogalmazott Élő Norbert.

Szerda reggel a harmadik a tizenharmadik és a tizennegyedik kerületi szocialista vezetőket rendelték be az MSZP Jókai utcai székházába. Czeglédi Gergő, Óbuda MSZP-s elnöke a megbeszélés után nem nyilatkozott, de az ismert volt, hogy az Együtt–PM ragaszkodik ahhoz, hogy ők jelölhessék meg a szocialistáknak azt a három körzetet, amelyben képviselőjelöltjeiket indíthatják majd.

– Nem kaptam felhatalmazást, hogy tájékoztassam a sajtót. Öt perc, és Kunhalmi Ágnes tájékoztatja önöket.
– Felszállt a fehér füst?
– Felszállt, úgyhogy öt perc múlva megtudják egészen pontosan, de lehet, hogy csak három perc.
– És mi okozott ekkora feszültséget a kerületében?
– Egy kis türelmet, és máris tudni fogja.

Angyalföld polgármesterét viszont nem lehetett meggyőzni, Tóth József ragaszkodott ahhoz, hogy kerületében minden körzetben szocialista jelölt induljon. „Az én információim szerint az Együtt–PM és a DK úgy döntött, hogy a tizenharmadik kerületben az önkormányzati körzetek szintjén külön indulnak” – közölte Trippon Norbert, az MSZP elnökségi tagja.

A vita Zuglóban is az egyéni helyekért folyik, mert a DK és az Együtt–PM Szövetség szerint az MSZP aránytalanul sok körzetben tartotta fenn a jelölés jogát. Abban már korábban megállapodtak, hogy közös polgármesterjelöltjük az Együtt–PM politikusa, Karácsony Gergely lesz.

Juhász Péter biztosan elindul az ötödik kerületi polgármesteri posztért, akkor is, ha a helyi MSZP szervezete Steiner Pált jelöli. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!