2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A szakszervezet bojkottál, az államtitkár nem változtat

2016. február 8., hétfő 15:15, frissítve: hétfő 19:58

Kéthetente fog ülésezni az oktatási kerekasztal. Kedden Balog Zoltán nyitja meg a tanácskozást, amelyen részt vesz az oktatási államtitkár mellett a frissen leváltott Czunyiné Bertalan Judit is. A legfontosabb ügy várhatóan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jövője lehet, amelyről Palkovics László is elismerte, hogy túlzottan központosította a közoktatást. Balog Zoltán szerint nem szabad szűk látókörűnek lenni és észre kell venni az oktatási rendszer értékeit is.

Zárva maradt a gyöngyöstarjáni általános iskola, mert nem volt fűtés. A fenntartó Klebelsberg központ nem rendezte a számlát, mire a szolgáltató lekapcsolta a gázt.

Múlt szerdán Miskolcon tüntettek a tanárok a közoktatás centralizációja, a diákok és a pedagógusok túlterheltsége ellen. Most szombaton pedig a parlament előtt folytatják a tiltakozást. Tárgyalniuk új emberrel kell majd, a köznevelési államtitkárt megbuktatta az országossá vált elégedetlenség, Czunyiné Bertalan Judit leváltását hétvégén jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

– A leváltása ellenére érzi még a kormányfő és miniszter úr bizalmát?
– Azt gondolom, hogy a helyemen vagyok, és továbbra is az oktatás mellett fogok dolgozni.
– A Klebelsberg intézményfenntartónál lesznek személyi következményei annak, hogy nincsen ma tanítás Gyöngyöstarjánban, mert nem fizették be a gázszámlát?
– Minden olyan lépésnek vagy minden olyan történésnek, aminek lehet személyi következménye, azt gondolom, hogy lesz is – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Czunyiné feladatát Palkovics László vette át, aki mostantól egy személyben felel a közoktatásért és a felsőoktatásért. A köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésére már ő kíséri el Balog Zoltán minisztert. „Holnap Balog miniszter úr fogja vezetni a kerekasztal ülését, de ez a kerekasztal, ez nem egy egyszeri eseményt jelent. Holnap nyilván meg fogunk állapodni, de azt gondolom, hogy a kerekasztal az első időszakban gyakorta fog ülésezni, és azt gondoljuk, hogy kéthetente legalább szükséges, és ezek között az időpontok között azok a szakértői munkacsoportok, amit fel kívánunk állítani, azok pont ezekkel a kérdésekkel fognak foglalkozni” – mondta Palkovics László.

Az Oktatási Hivatal sorsa a kormány szerdai ülésén dől el, az államtitkár szeretné, ha ez a háttérintézmény megúszná a bezárást.

A volt és a jelenlegi államtitkár is részt vett a tanári pályára készülő főiskolai, egyetemi hallgatók ösztöndíjának átadásán, amely szintén a Horthy-korszak neves kultuszminisztere, Klebelsberg Kunó nevét viseli. „Könnyen esünk abba a hibába, hogy szűk látókörűen csak azt látjuk, ami vita, ami vitatott, és közben elfelejtkezünk arról, vagy nem látjuk azt, ami érték, ami jó, ami működik. Ezért fontos, hogy ma arról is beszéljünk, hogy ma is vannak, akik bemennek az osztályterembe, akiknek örülnek a diákok, és tanár is örül annak, hogy taníthatja őket” – fogalmazott Balog Zoltán.

Balog Zoltán azt mondta: az ország versenyképességének javításához a pedagógusoknak is többet kell dolgozniuk, mint 20 évvel ezelőtt.

„Mosolydiplomáciában nem vagyunk érdekeltek”

Közben a Pedagógusok Szakszervezete bojkottálja a köznevelési kerekasztal alakuló ülését. Az országos vezetőség arra utasította az érdekképviselet elnökét, hogy a sztrájkbizottságban képviselje a szakszervezet követeléseit. A köznevelési kerekasztaltól függetlenül megtartják a szombatra meghirdetett tanárdemonstrációt – erről már a kisebbik érdekképviselet elnöke beszélt a Hír TV-nek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sem vár áttörést a keddi tanácskozástól. Mendrey László megerősítette, hogy az érdekképviseletek az oktatási rendszer megváltoztatását követelik, ezért nem engednek az általuk megfogalmazott 25 pontból.

„Olyan túl nagy elvárásom ezzel kapcsolatban nincsen, mondom, maximum az, hogy az eldől, hogy érdemes-e bent maradni látva a kormány szándékát, vagy pedig ki kell lépni, mert látszattárgyalásban, hullámgereblyézésben, mosolydiplomáciában nem vagyunk érdekeltek, ez most nem az a helyzet, amikor lapogatni kell egymás hátát és meleg kézfogásokat kell váltani” – mondta Mendrey László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!