2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:00

A parlament kezében az alföldi kertészek sorsa

2013. április 1., hétfő 13:52, frissítve: hétfő 16:00

Több száz milliós beruházásoktól menekülhetnek meg a dél-alföldi kertészetek, ha a kormány 2025-ig meghosszabbítja az üveg- és a fóliasátrak fűtéséhez használt termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét. A 2010-ben, még a Bajnai-kormány által hozott szabályozás értelmében kellene visszasajtolni a vizet, ez azonban ellehetetlenítené a termelőket.

Bakóék kilencezer négyzetméteren termesztenek paprikát Szentesen. Fóliasátraikat termálvízzel fűtik. „A paprika melegigényes növénynek számít, ez azt jelenti, hogy az optimum hőmérséklete 25 fok – közölte a Bakó Kertészet Kft. ügyvezetője. – Ezt csak úgy tudjuk tartani Magyarországon egész évben, ha téli időszakban vagy a hűvösebb őszi és tavaszi időszakban is fűtünk rá. Erre Magyarországon egyetlen egy olyan anyag van, ami rentábilisan lehetővé teszi, ez pedig a termálvíz” – fogalmazott Bakó Dániel.

A termálvizet a vízkészlet védelméért sajtoltatták volna vissza a talajba. Az újabb kutatások szerint azonban a Dél-Alföldön újratermelődik. Egy termálkúthoz öt visszasajtoló kutat kellene létrehozni. A több száz millió forintos költséget egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni. Eddig is takarékoskodtak a termálvízzel, korszerű kutakat telepítettek.

Ha a parlament elfogadja a Vidékfejlesztési Minisztérium előterjesztését, akkor munkahelyek ezrei menekülnek meg, és a boltok polcain megmarad a híres szentesi paprika.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!