2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A migránsok szűrését várják a hotspotoktól

,

2015. október 12., hétfő 21:30, frissítve: kedd 06:40

Tranzitzónákat alakítani ki a német határnál a bajor miniszterelnök. Innen csak azokat a migránsokat engednék be az országba, akik valóban védelemre szorulnak. Az elképzelést már a Kereszténydemokrata Unió is támogatja. Görögországban egy hónapon belül megnyílhatnak az úgynevezett hotspotok, amelyek a remények szerint megszűri és lelassítják a menekültáradatot.A migránsok száma egyre nagyobb: az elmúlt napokban naponta hétezren lépték át a görög-török határt.

Az elmúlt héten már hétezer menekült érkezett naponta Törökországból a görög szigetekre. Ez másfélszer annyi, mint korábban. A növekedés hátterében az áll, hogy az idő egyre rosszabb, ezért a migránsok próbálnak minél előbb átjutni Európába. Az idén már 428 ezer menekült szállt partra csak Görögországban, többségük azonban továbbment Németországba.

A leszboszi menekülttábort meglátogatta az ENSZ menekültügyi főbiztosa is, aki szóba elegyedett az érkezőkkel. A főbiztos szerint a hatalmas menekültáradatot csak uniós szinten lehet kezelni. „Ez nem leszboszi probléma, ez nem görög probléma, ez európai probléma, ami európai megoldást követel. Fontos, hogy az egész Európai Unió felvállalja a felelősséget, és hatékony európai válasz szülessen arra, hogy Leszbosz hatalmas erőfeszítéseket tesz a menekültekért, ami drámai hatással van a gazdaságra és a társadalomra” – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Antonio Guterres.

Az összeurópai megoldás részei az úgynevezett hotspotok, amelyek létrehozását az uniós vezetők szorgalmazták szeptemberi csúcstalálkozójukon. Görögország már vállalta, hogy egy hónapon belül öt ilyen központot hoz létre, az elsőt éppen Leszbosz szigetén. A hotspotok célja, hogy helyben regisztrálják a menekülteket, helyben indítsák meg a menedékkérésre vonatkozó eljárásokat, azaz megszűrjék és lelassítsák az áradatot.

A bajor miniszterelnök pedig tranzitzónákat alakítana ki a német határ térségében – erről már megegyezett a Kereszténydemokrata Unióval is. A migránsoknak itt kellene megvárniuk a hatóságok döntését, hogy jogosultak-e menekültstátusra. Horst Seehofer már korábban is élesen bírálta Angela Merkelt: szerinte a kancellár menekültpolitikája túl engedékeny, és emiatt Németország kontrollálhatatlan vészhelyzetbe kerülhet.

Az EU eközben Törökország segítségét kéri a menekültáradat megállításában, hiszen a migránsok nagy része a török-görög határon lép be az unióba. Ankarának azonban most kisebb gondja is nagyobb ennél.

„Törökországnak kulcsszerepe van a migráció és menekültek kérdésében. Megkezdtük a tárgyalásokat a török kormánnyal arról, hogyan változtathatnánk közös erővel a korlátlan menekültáradaton. A törökök készen álltak a megbeszélésekre, de nem tudom, hogy az ankarai merénylet után azok mennyire haladnak majd előre” – mondta Frank-Walter Steinmayer, német külügyér.

Németország idén több mint egymillió migránssal számol, de Svédországba is rekordszámú, 86 ezer menekült érkezett októberig. A skandináv ország már eddig is a bevándorlók egyik kedvenc célpontja volt: a lakosság több mint negyede külföldi származású, a harmadik legnagyobb városban, Malmöben pedig már a negyven százalékot is meghaladja az arányuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!