2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

A káosz és zűrzavar közepette is tudtak segíteni

,

2013. november 16., szombat 13:10, frissítve: szombat 17:27

Káoszról és zűrzavarról számolt be a Hír Televíziónak a Baptista Szeretetszolgálat Fülöp-szigetekről hazafelé tartó igazgatója. Szenczy Sándor soha nem látott katasztrófának minősítette a tájfun pusztítása után tapasztalt helyzetet. Az igazgató este érkezik haza három munkatársával.

Az elmúlt napokban gyorssegélyt juttattak el a rászorulóknak, előkészítették egy amerikai orvoscsoport érkezését, és tájékozódtak arról is, hogy hogyan tudják hosszabb távon rendezni az árván maradt gyerekek helyzetét. A szigetekre egyre több ország küld segélyt, élelmiszereket és gyógyszereket visznek a rászorulóknak. A Pentagon repülőgépeket és helikoptereket is a helyszínre küldött. Nagy-Britannia, Franciaország és Japán hadihajókkal és katonákkal vesz részt a mentésben. Az ENSZ 300 millió dollár értékű adományt szeretne összegyűjteni, a felajánlások folyamatosak. A halálos áldozatok száma közben meghaladta az 5 ezret, 25 ezer embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

„Soha nem látott katasztrófában voltak most a mieink. Nem képzetlen és tapasztalatlan emberekről van szó, hanem nagyon tapasztalt, nagyon sok nemzetközi katasztrófát megjártakról. Olyan káoszt, olyan zűrzavart, amely fogadta őket, még sosem tapasztaltak. Nyilvánvaló, hogy hosszú távú elképzelésekben kell gondolkodnunk, ez nem egy-két hét alatt helyrehozható szituáció. A Baptista Szeretetszolgálat négy-öt évben gondolkodik, hogy elviszi a rehabilitációig és segíti az embereket, ehhez járulunk hozzá azzal, hogy a gyermekotthont létre fogjuk hozni. Nagyon örülünk annak, hogy az e célból elindult Fogadj örökbe programunkat sokan támogatják. Több mint ötszáz magyar ember jelentkezett, hogy havi háromezer forinttal támogat egy Fülöp-szigeteki gyermeket” – közölte Szenczy Sándor.

Csökkent a járványveszély

Mérséklődött a járványveszély a Fülöp-szigeteken – nyilatkozta a Hír Televíziónak Osgyán Dániel. A Református Szeretetszolgálat vészhelyzeti igazgatója elmondta, hogy a lakott területeken a temetetlen halottakat műanyag zsákokba csomagolták, ezért már csak a szennyezett ivóvíz jelent veszélyt. A Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja egy kifosztott kórházban kezdte meg a munkát a Fülöp-szigeteken, ahol a helyi orvosok és más külföldi egészségügyi csoportok segítségével négyszáz beteget láttak el az első nap, köztük egy életveszélyes állapotban lévő nőt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!