2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

A Jobbik és a DK is besegít az MSZP-nek

2016. április 6., szerda 17:21, frissítve: csütörtök 11:08

Ellenzéki összefogást hozhat a fordulat a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás ügyében. A Kúria az MSZP-s Nyakó István kezdeményezését hitelesítette. Ezzel megváltoztatták a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését. A legfőbb bírói fórum ugyanis nem tartotta megfelelőnek a szocialistákat kopasz erőemberek segítségével megelőző Erdősi Lászlóné beadványát. Az MSZP így pár nap múlva elkezdheti az aláírásgyűjtést. 120 nap alatt 200 ezer szignót kell szerezniük a referendum kiírásához.

Kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták meg február 23-án Nyakó Istvánt abban, hogy elsőként nyújtsa be a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezést. A szocialista politikust négy másodperccel megelőzte Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége. A botrányt részleteit már az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja.

„Az ott lévő személyek sokszorosan büntetett előéletű emberek voltak, akik egy biztonsági cégnek dolgoznak, egyébként meglepő módon nem a Fradi Securitynek, de ez nem azt jelenti, hogy nem állnak összefüggésben sportrendezvényekkel. Felháborítónak tartom azt, hogy olyan emberek garantálják egy-egy rendezvény biztonságát, és most nem a Nemzeti Választási Irodánál történtekről beszélek, hiszen ott éppen ők veszélyeztették a biztonságot, hanem egyáltalán sportrendezvényeket olyanok biztosítanak, akik lehet, hogy az erkölcsi bizonyítványuk alapján egyébként mentesültek a joghátrányok alól, de súlyos bűncselekményeket követtek el adott esetben korábban” – mondta az esettel kapcsolatban Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Szerdán elmaradt a tömegjelenet. A Nemzeti Választási Irodában az időbélyegzőt a belső udvarba helyezték át, ide csak azok léphettek be, akik népszavazási kezdeményezéssel érkeztek.

„Ez egész egyszerűen vicces, tehát mi azt gondoljuk, hogy ennek sem jogalapja nincs, ráadásul, ha én itt állok három órája, és valaki három perccel a Kúria döntése előtt ide besétál, akkor ugyanabba a helyzetbe kerül, tehát a sorrendet sem lehet így fenntartani” – vélekedett az MSZP alelnöke.

„Van remény ebben az országban”

De Lukácson kívül senki sem érkezett, és az időbélyegzőre sem volt szükség. A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését megváltoztatva Nyakó István kérdését hitelesítette. „Van remény ebben az országban. Önök az egyik remény, a másik pedig a független magyar bíróság” – nyilatkozta Nyakó István volt országgyűlési képviselő.

A népszavazás kiírásához 120 nap alatt, legalább kétszázezer aláírást kell a szocialistáknak összegyűjteniük, ezért a vasárnapi boltzárról szóló kérdést, összekapcsolják a folyamatban lévő aláírásgyűjtésekkel. „A vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezéssel és a másik két népszavazási kezdeményezéssel – a föld állami tulajdonban tartásával és a bérplafon kérdésével – valójában létrejött a háromigenes népszavazás a Fidesz elleni népszavazás eszközeként” – jelentette ki Tóbiás József szocialista pártelnök.

DK: Újabb repedés az Orbán-rendszeren

A Jobbik közleményben jelezte, hogy részt vesz az aláírásgyűjtésben. Így tesz a Demokratikus Koalíció is. „Ez egy újabb erős repedés az Orbán-rendszeren, hiszen nyilvánvalóan a hatalom szándékainak és céljainak ellenére megvalósulhat egy népszavazás” – reagált Gréczy Zsolt DK-szóvivő.

A vasárnapi zárva tartást kezdeményező KDNP tiszteletben tartja a bíróság döntését. „Mi továbbra is azok mellett a kiskereskedelmi dolgozók mellett állunk, akiknek nem kell vasárnap dolgozniuk, de emellett természetesen mi tiszteletben tartjuk a Kúria döntését, és minden népszavazást támogatunk, amely azt a célt szolgálja, hogy megkérdezze az embereknek a véleményét” – közölte Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

A 2012 óta hatályos Alaptörvény az országos népszavazást szigorú feltételekhez köti. A referendum akkor érvényes és eredményes, ha több mint kétmillió választópolgár azonos választ ad egy-egy kérdésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!