2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

A betétesekkel fizettetnék a bankok megmentését

2013. március 19., kedd 19:35, frissítve: kedd 19:46

Még kedd este szavazhat a ciprusi parlament a mentőcsomag feltételeiről. Ha elfogadják, a szigetország betétesei fizetnék a csődközelbe került bankok megmentését.

Várhatóan még kedd este szavaz a ciprusi parlament a bankbetétek megadóztatásáról. A bankbetétadó a 10 milliárd eurós euróövezeti mentőcsomag része. Ha elfogadják, a szigetország betéteseire hárulnak a csődközelbe került bankok megmentésének terhei. Az euroövezeti pénzügyminiszterek hétfő esti javaslata szerint a 100 ezer eurónál nagyobb összeggel rendelkezők adókulcsa akár 15 százalék is lehet.

Egy üzenet fogadta azokat, akik interneten akarták rendezni banki ügyeiket. A dokumentum szerint a ciprusi pénzügyminiszter döntése alapján március 19-étől szüneteltetik szolgáltatásaikat a bankok. Az ügyfelek nemcsak interneten nem jutnak hozzá pénzükhöz, a bankok is zárva tartanak, a parlament döntésére várnak.

„Amilyen hamar csak lehet, döntésre akarunk jutni, hogy a bankokat ismét megnyithassuk. Nekünk is az a célunk, hogy az élet minél hamarabb visszatérjen a normál kerékvágásba” – magyarázkodott a pénzügyminisztérium egyik igazgatója.

A kormány legutóbbi tervei szerint a 20 ezer euró alatt betéteseket mentesítenék az egyszeri illeték alól. A 20 és 100 ezer euró közti megtakarításokból mintegy 7, a 100 ezer euró felettiekből pedig közel 10 százalékos illetéket vonna el az állam. A bankbetétadó annak a 10 milliárd eurós mentőcsomagnak a feltétele, amit a hétvégén hagytak jóvá az eurozóna pénzügyminiszterei.

„Az IMF mindig is azt mondta, hogy támogatni fogja azokat a megoldásokat, amelyek a bankrendszer problémáira egyértelmű megoldással szolgálnak” – nyilatkozta Németországban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke.

A ciprusi elnök korábban azzal indokolta a bankbetétek megadóztatását, hogy e nélkül a szigetország államcsődöt jelentene. Az intézkedés szükségességét Brüsszel sem vitatja, a kisbetéteseket azonban az Európai Bizottság is megvédené.

„Az Eurogroup véleménye, hogy a kisbetéteket máshogy kell kezelni, mint a nagyokat. Mint már korábban is jeleztük, a 100 ezer alatti betéteket védelmét nagyon fontosnak tartjuk” – közölte Simon O’Connor, az EB gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

A ciprusi pénzügyminiszter közben Moszkvába utazott, hogy tárgyalásokat folytasson az Oroszországtól kapott állami hitel meghosszabbításáról. Tavalyi adatok szerint az orosz bankok 12 milliárd dollárt, az orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárt tartanak a kedvező adózásáról ismert Cipruson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!