2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Vulkánkitörés fenyeget a Fülöp-szigeteken

Hír TV

2018. január 25., csütörtök 22:43, frissítve: csütörtök 23:47

Bármelyik pillanatban kitörhet egy tűzhányó a Fülöp-szigeteken. Eddig 75 ezer embert kellett a környékről kitelepíteni. Közben már feléledt egy vulkán Japánban. A tűzhányó működése során hamut és köveket lövellt egy síparadicsomra. A kitörést pedig hólavina követte.

Füstöt és hamut lövell a Mayon vulkán a Fülöp-Szigeteken. A napok óta tartó vulkáni működés miatt ezreket kellett kitelepíteni. A tűzhányó okozta riasztás még nincs a legmagasabb szinten, pedig a láva intenzíven folyik, és a vulkán a hamut is lövelli.

„Félünk. Megszoktuk a vulkánt, de attól még félünk. A félelem velünk van. Még, ha haza tudnánk menni, most, el innen ebből a kitelepítési központból, de maradnunk kell. Mert nem tudhatjuk, hogy a gyönyörű Mayon vulkán mit tesz a jövőben” – mondta egy kitelepített lakos.

A vulkanológusok szerint csak idő kérdése, hogy a tűzhányó kitörjön. „Most minden, a környéken lévő eszközünkkel mérjük és figyeljük a folyamatosan feljövő magmát. Mindig ott van annak a lehetősége, hogy mind feljebb jön, és ki is tör” – nyilatkozta Paul Alanis vulkanológus.

A katasztrófavédelem adatai szerint eddig 75 ezer ember menekült el otthonából a tűzhányó elől. Az iskolákat is átmeneti menedékhelyekre kellett költöztetni, a tanórákat 17 városban és járásban függesztették fel.

Japánban egy síparadicsomnál már kitört

Kuszacuban, Japánban a helyi hatóságok a túlélők után kutatnak egy nappal azután, hogy 2171 méter magasan kitört a vulkán, lavinát eredményezve. A tűzhányó kitörése után hamu és kövek hullottak egy síparadicsomra. A vulkanikus kőzet eltalált egy sífelvonót, a liftben utazók közül többen megsérültek. A vulkánkitörést követő lavina elsodorta a védelmi erők hadgyakorlaton lévő katonáit, egyikük meghalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!