2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Mágnás Miska

Következik:

Híradó 19:00

Varga: Meglepetésszámokat produkál a gazdaság

2015. május 11., hétfő 17:00, frissítve: szerda 15:19

Már a nemzetközi szervezetek is elismerik a magyar gazdaság teljesítményét – mondta a nemzetgazdasági miniszter a parlamentben a többi között legújabb IMF jelentésére hivatkozva. A Nemzetközi Valutaalap fél százalékkal emelte Magyarország idei GDP-növekedésének előrejelzését. A kormány két éve szakított az IMF-fel, amikor határidő előtt kifizette a 2008-ban felvett hitel utolsó 2,2 milliárd eurós részletét, a kabinet akkor gazdasági szabadságharcnak nevezte a tartozás törlesztését.

„A magyar gazdaság meglepetésszámokat produkál, sokkal jobb eredményeket, mint amire bárki is számított.” – Már a nemzetközi szervezetek is elismerik a magyar gazdaság teljesítményét, mondta a nemzetgazdasági miniszter a parlament hétfői ülésén. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság jó pályán van, és most már külföldön is elismerik ennek a pályának a tarthatóságát.

„Az a helyzet áll elő, hogy míg az elmúlt években az Európai Bizottságnak – például 2005-ben – figyelmeztetnie kellett a kormányt arra, hogy ne manipulálja a költségvetés adatait, ma már az Európai Bizottság jelentése is és a Nemzetközi Valutaalap jelentése is a magyar kormány számait veszi alapul, és ha saját számításokat végez, ezek a számok megegyeznek a magyar kormány várakozásaival” – fogalmazott Varga Mihály tárcavezető.

Az IMF a legutóbbi jelentéséhez képest fél százalékkal, 2,7 százalékra növelte az idei GDP-növekedés előrejelzését. A Nemzetközi Valuta alap friss elemzésében az alacsony inflációs nyomás miatt helyesnek nevezte a jegybank kamatcsökkentési politikáját, de közben arra is figyelmeztetett, hogy az uniós források idei csökkenése lassítja a növekedést.

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány valódi teljesítmény helyett a statisztikákkal machinál. „Az alapvető problémát Magyarország összeszerelő üzem státusza jelenti a továbbiakban is. Hogyha kivonnánk az állítólagos növekedési rendszerből a multinacionális cégek teljesítményét, akiktől egyébként senki nem kívánt teljes mértékben megszabadulni, csak a közteherviselésbe bevonni őket, vagy ha a GDP–GNI olló kiszámítását tisztességes módon elvégezni, akkor láthatóvá válna, hogy a magyar nemzetgazdaság önálló magyar teljesítménye nem elégséges ahhoz, hogy saját lábain megálljon” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Hasonlóan fogalmazott az LMP társelnöke is. Schiffer András szerint a GDP csak a multinacionális cégek és a európai uniós források lehívása miatt nőtt. Az ökopárti politikus kiemelte: szétszakadt a magyar társadalom és nőtt a dolgozói szegénység. „Lehetne arról beszélni, hogy piaci munkahely, írd és mondd, összesen 40 ezer keletkezett az elmúlt években. Ennek az az oka, hogy úgy produkáltak önök növekedést, hogy emögött valójában a termelőtőke nem gyarapodott. Magyarország a kutatás-fejlesztésre a központi költségvetésben összesen 1,2 százalékot költ, tehát a munkahelyek, amiket önök itt varázsolnak, semmiféle pluszértéket a nemzetgazdasághoz nem tesznek hozzá. Magyarországnak nem a munkaerő árával, hanem a munkaerő képzettségi szintjével kellene versenyezni” – fogalmazott az ökopárt társelnöke.

Burány: Nincs okuk büszkének lenni

Az MSZP szerint a kormánynak nincs mire büszkének lennie. Burány Sándor azt hangoztatta: a hitelminősítők még mindig bóvli kategóriában tartják Magyarországot, míg a térség országait már nem. A politikus kiemelte: uniós összehasonlításban rendkívül alacsony a vállalkozási kedv Magyarországon.

„Terjed a jövedelmi, a dolgozói szegénység az országban, köszönhetően az éppen önök által alkalmazott személyijövedelemadó-politikának, ugyanis ellentétben a szocialista kormányok gyakorlatával, ahol a minimálbér nem viselt személyi jövedelemadót, önök 16 százalékra emelték a korábbi nulla mértéket, ezzel nagyon sok dolgozói családban előidézték azt az állapotot, hogy nem tudnak kijönni a fizetésből hó végéig. Nincs okuk ennyire büszkének lenni, miniszter úr” – mondta Burány Sándor.

A valutaalap prognózisa szerint a költségvetési hiány idén és jövőre is 3 százalék alatt marad.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!