2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 18:00

Szigorítanák a vasárnapi nyitva tartást

,

2016. augusztus 13., szombat 19:10, frissítve: szombat 19:32

Variációk a vasárnapi boltzár visszacsempészésére. A Népszabadság szellőztetett meg több kormányzati elképzelést. Az MSZP újra népszavazást kezdeményez, ha a kormánypártok ismét megpróbálkoznak a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a vesztesek a magyar fogyasztók lennének, ahogy a boltzár idején is voltak.

Egyik napról a másikra törölték el a vasárnapi boltzárat tavasszal a kormánypártok, okafogyottá téve a szocialisták népszavazási kezdeményezését a népszerűtlen intézkedés eltörléséről. Az ötletelést azonban nem adta fel a Fidesz–KDNP a szabad vasárnapról.

„Van olyan javaslat, amely azt mondja, hogy a munkavállalók számára kötelezővé tenni a kereskedelemre a vasárnapi munkavégzést csak meghatározott napon lehet. Tehát, mondjuk 20 alkalommal egy évben. 6-tól 20-ig vannak a számok, tehát ez azt jelenti, hogy persze vasárnap mindenki nyitva lehet, de az érintett munkavállalónak csak 6 vasárnapi munkavégzési kötelezettsége van” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A Népszabadság egy másik javaslatot szellőztetett meg. A lap szerint a fő szabály az lenne, hogy az üzletek 12 órakor bezárnak a hét utolsó napján. Ha akarnak, nyitva maradhatnak, de akkor a hipermarketek, szupermarketek délutáni forgalmának egy részét vasárnapi különadóként elviszi az állam. Az elképzelés legfeljebb papíron kedvezne a kisebb boltokból álló, magyar tulajdonú üzletláncoknak – mondja a Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A hozzájuk tartozó nagyobb áruházak kieső bevételét ők sem tudnák kigazdálkodni Vámos György szerint.

„Egy biztos, bármilyen szigorítás lenne, ezerszámra csuknának be az üzletek vasárnap. Ma is a 140 ezer értékesítő helyből csak 40 ezer tart nyitva, mert a jelenlegi szabályok és piaci kereslet mellett csak nekik éri meg. Ha szigorodik a szabályozás, kevesebb vállalkozásnak fogja megérni, tehát a vásárló pórul fog járni” – mondta a főtitkár.

A nagyobb élelmiszerláncok kedvét a bérpótlék sávos emelésével is elvenné a kormány attól, hogy nyitva tartsanak vasárnap 12 óra után. Minél később húznák le a rolót, annál többet kellene fizetniük a dolgozóknak. Az egyik munkáltatói érdekképviselet szerint a kormánynak be kellene fejeznie az ötletelést.

„Mondjuk, van 18 ezer alkalmazottja, gondoljon bele, hogy a fizikai állományban lévő kereskedők, pénztárosok, pultosok, árufeltöltők esetében micsoda adminisztratív többletköltséget fog ez jelenteni, és milyen bonyolult lesz, hogy a dolgozókat óránként figyelnem kell, és óránként sorolom át pótlékolásra. Már csak önmagában ez mutatja, hogy mennyire kiforratlan, mennyire kidolgozatlan ötletről van szó” – fejtette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

Az MSZP közleményben tudatta, hogy újra népszavazást kezdeményez, ha a kormánypártok korlátozni próbálják a vasárnapi nyitva tartást.

„Az jól látszik, hogy a kormány és a fideszes politikusok nem szálltak le erről a témáról, és előfordulhat, hogy tényleg a multinacionális cégeket akarják hibáztatni majd, hogyha az embereknek megint kellemetlenséget okoz a vasárnapi boltzár. Azt jól látjuk, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése, az ekörül kialakult cirkusz pontosan azokat a kisboltosokat tette tönkre Magyarországon, amikre tekintettel indokolták, hogy ezt be kell vezetni” – mondta Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is arra szólította fel a kormányt, hogy nem próbálja visszacsempészni a vasárnapi boltzárat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!