2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Görögország elkezdett fizetni

2015. július 20., hétfő 15:40, frissítve: hétfő 15:54

Megkezdte a törlesztést hitelezőinek a görög kormány. Athén az Európai Központi Bankkal, illetve a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló aktuális tartozását is kifizeti. Közben 3 hét után újranyitottak a görög bankok, igaz a tőkekorlátozások érvényben maradtak, és érvénybe lépett a tartós élelmiszereket, az éttermeket és a szállodákat terhelő áfaemelés is.

Már tudják pénzügyeiket intézni az athéniak. Továbbra is maradt azonban a napi 60 eurós készpénzfelvételi korlátozás, de ezt már hetente egyszerre is fel lehet venni. „Ma a közös számlánkról akartam felvenni, de még mindig csak 60 eurót, mert a számla másik tulajdonosa nem számít. Ezt a döntést nem gondolták végig. Megértem, hogy a helyzet nehéz, de nagyon furcsa. Remélem, minden visszatér a normális kerékvágásba” – panaszkodott az egyik betétes.

A görögök külföldön már használhatják hitelkártyáikat is, de csak különleges esetben utalhatnak pénzt más országokba. A bankfiókok ideiglenes bezárásával az Alexisz Ciprasz vezette kormány a betétesek rohamát akarta megfékezni, hogy ezzel elkerülje a bankrendszer összeomlását. Az újranyitást most az tette lehetővé, hogy az Európai Központi Bank 900 millió eurót pumpált a görög pénzintézetekbe.

A görög bankszövetség elnöke közben arra kérte az embereket, hogy a rendszer fizetőképességének fenntartása érdekében, vigyék vissza a bankokba megtakarításaikat. Tavaly december óta 40 milliárd eurót, vagyis több mint 12 ezer milliárd forintot vettek ki a görög bankokból. „A bankok így vagy úgy túlélik. A kérdés az, velünk mi lesz? Velem, a gyerekeinkkel? Ez a kérdés. Nem látom a fényt az alagút végén” – mondta egy taxis.

Hétfőtől ugyanis 10 százalékkal több áfa terheli a szolgáltatásukat. A sofőrök munkahelyüket féltik, szerintük kontraproduktív ez az emelés. „Ha nincs pénz, a csökkentés helyett emelnek. Megpróbálnak több adóbevételt szerezni. De nem fog sikerülni. Jobb, ha kevesebbet kapnak, mint megemelni és nem kapni semmit” – mondta egy másik taxis.

Változnak az árak a húspiacon is. A csontos marha kilója a forgalmi adóemelés után 4 és 6 euró között mozog. A hentesek visszaesésétől tartanak a 23 százalékra emelt áfa miatt. „A görög vásárlót már eddig is nagyon sok adó terhelte. Szégyen, hogy nem fognak tudni marhahúst venni – panaszkodott a hentesek érdekvédelmi szervezetének egyik vezetője.

De az újabb 86 milliárd eurós nemzetközi hitelért cserébe elfogadott intézkedések nyomán az éttermekben és a szállodai szobákért is magasabb áfával számláznak. Az Athénban tartózkodó Pogácsa Zoltán közgazdász szerint az újabb megszorítások az ország versenyképességét csökkentik. „Ebben az intézkedéscsomagban csupa ilyen típusú megszorítás van. Miért gondolja valaki azt, hogy azt az iparágat, amely Görögország fő iparága, a turizmust, hogy ha jobban megadóztatjuk, attól GRO-ban visszaállna a növekedés és nem pedig zuhanna a versenyképesség, ezt nem tudom igazából. Nincsen olyan eleme ennek a csomagnak, ami bármilyen formában befektetés lenne a görög gazdaságba, versenyképességbe. Ehhez képest nagy valószínűséggel tovább rontja az egyébként is erősen recessziós kilátásokat idén a görög gazdaságban” – véli Pogátsa.


A görög kormány nehéz hiteltárgyalásokra számít, de azt ígérik, hogy fair eredményt érnek el. „Adóelkerülés, a pénzügyi rendszer gondja a görög kormány előtt fő probléma, és ez a hiteltárgyalások legfőbb témája is” – hangsúlyozta Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter.

Görögország közben az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmustól kapott áthidaló kölcsönből megkezdte törleszteni az Európai Központi Bankkal és a Világbankkal szembeni összesen több mint 6 milliárd eurós tartozását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!