2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elúszik a város megtakarítása?

2015. március 25., szerda 21:46, frissítve: szerda 21:47

A bebukott Hungária Értékpapír Zrt.-nél fektették vállalati kötvényekbe Fót megtakarításainak nagy részét, így kétséges, hogy a város valaha még a pénzéhez juthat-e. Fót polgármestere azt mondta, ő kizárólag állampapír-vásárlásra adott megbízást a brókercégnek. A kirendelt felügyeleti biztos jelentése szerint azonban vállalati kötvényeket is vásároltak a nevükben. Az önkormányzat mai ülésén egy ideiglenes vizsgálóbizottságot állítottak fel, de ellenzéki képviselők már feljelentést is tettek az ügyben.

Több mint egymilliárd forint a tét Fóton. Ennyi pénzt tartott a kisváros a március elején bebukott Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Az előző polgármester 500 milliót kötött le, az új pedig szintén ennyit. A kirendelt felügyeleti biztos jelentése szerint a pénz nagy részét vállalati kötvénybe fektették, ami után most hiába várnak kártérítést. „Tegnap kaptam meg a teljes, 2013 óta napjainkig kötő zárónyilatkozatot, záróegyenleget, hogy mennyi kamatot hozott meg az egyéb egyenleget. Tegnapi nap kaptuk meg, a 225 oldal mára nincsen meg senkinél, azért kapta meg minden képviselő, hogy át tudja nézni és a bizottság fölállításával tudjon rá hatni, hogy ez hogy legyen” – mondta Bartos Sándor, Fót polgármestere.


A polgármester szerint a város költségvetése ettől függetlenül stabil. Bartos Sándor biztosította az önkormányzati dolgozókat: megkapják a fizetésüket.

Az ellenzéki képviselők azért is fel voltak háborodva, mert csak a brókercég bukása után szerezhettek tudomást arról, hogy Fót mennyi pénzt is tartott a Hungáriánál. Az önkormányzat ideiglenes vizsgálóbizottságot állított fel az ügyben. „Amíg nincsen felszámolás alatt a cég, addig az egy pénzügyi felügyeleti hatósági eljárás, hogy felügyeleti biztos van kinevezve a Hungária Zrt. élére, de gyakorlatilag a cég nem felszámolás alatt áll, hanem dolgozik. Megfelelően korlátozott módon, de dolgozik. Én nem látom azt, hogy egészen biztosan elbuktuk volna a befektetéseinket. Azt tudom mondani, hogy elég nagy kockázatban van az a pénz, amit ott befektetett a város, de az is lehet, hogy megtérül minden” – fogalmazott Vargha Nóra, a vizsgálóbizottság elnöke.

A testületnek két hete van vizsgálódni. „Több mint 500 millió forinttól búcsúzhatunk el, hogyha ez a helyzet áll fenn. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezt az ügyet tényleg kivizsgálja a felállt bizottság. Én a magam részéről hétfőn az ügyészségen megtettem ismeretlen tettes ellen a feljelentést, hogy ezt jogosan tettem meg, hiszen itt komoly veszteség érheti a várost” – nyilatkozta Takács István, Fót MSZP-s önkormányzati képviselője.

Fóton a múlt hónapban derült ki az is, hogy az önkormányzat majdnem másfél milliárdos költségvetési hiánnyal küzd annak ellenére, hogy az állam 2014-ben itt is átvállalta a város addigi adósságait.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!