2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Egyenlő elbírálást követelnek a baromfisok

2015. április 23., csütörtök 19:38, frissítve: csütörtök 19:49

Diszkriminatívnak tartja a sertéshús általános forgalmi adójának csökkentéséről szóló kormányzati javaslatot a Baromfi Termék Tanács, és azonos elbírálást követel. A szervezet szerint nincs szakmai indoka annak, hogy csak a sertés tőkehús áfája csökkenjen januárban a jelenlegi 27-ről 5 százalékra. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az ágazat kifehérítéséről beszél, piaci szereplők szerint viszont a lépés káoszhoz vezethet, az áfacsalások pedig a sertéskereskedelem helyett a baromfiágazatban folytatódhatnak.

Kedden jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy januárban 27-ről 5 százalékra csökkentenék a sertés tőkehús általános forgalmi adóját. A sertéspiaci szereplőknek tetszik az elképzelése, a baromfiágazat viszont megkülönböztetésről beszél, és egyenlő elbírálást követel.

„Ne tegyünk különbséget húsok és húsok között, sőt én a tojást, a tejterméket, a kenyérárut is alapvető élelmiszernek minősítem. Az lesz a jó döntés, ha az alapvető élelmiszerek áfája a költségvetés teherviselésével arányban egységesen csökken” – nyilatkozta Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke.

A Baromfi Termék Tanács szerint ha a sertéshús olcsóbb lesz, a baromfihúsból kevesebb fogy majd, ami nemcsak a teljes egészében magyar tulajdonú ágazat jövedelmezőségét ronthatja, de munkahelyeket is veszélyeztetne. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint viszont az áfacsalások visszaszorítása a fő cél. „A Földművelésügyi Minisztérium állítása, hogy a sertéskereskedelem nagy része a feketesávban mozgott az elmúlt két évtizedben. Ennek a kimozdításához, fehérítéséhez és az egész sertéságazat rendbetevéséhez nagy mértékben hozzájárul az áfacsökkentés” – érvelt Giró-Szász András.

Pécs egyik legnagyobb forgalmú baromfihúsüzletének tulajdonosa attól tart, az intézkedés teljes káoszt okozhat a piacon. „Egyrészt igazságtalan, másrészt pedig anarchiát szül a piacon, amikor az élelmiszeráfa a környező országokban szinte mindenhol, még Romániában is 9 százalék lesz júniustól. Tehát a gazembereknek, az áfacsalóknak megint teret adunk, most nem a sertésnél, hanem a baromfinál és a marhahúsnál fogják ezt – még jobban – játszani” – véli Novreczky János, a Novro Kft. tulajdonosa.

A baromfiágazat képviselői abban bíznak, meg tudják győzni a döntéshozókat arról, hogy az egyetlen termékre érvényes áfacsökkentés súlyos következményekkel járhat, és remélik, hogy a kormány módosít tervein.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!