2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Az ital- és ételautomatákat is nyomon követi a hatóság

Hír TV

2018. június 30., szombat 10:49, frissítve: szombat 15:19

Tovább drágulhatnak az automatákból vásárolt termékek július elsejétől. Vasárnaptól csak az adóhivatalhoz bekötött étel és italkiadó automaták működhetnek az országban. A tejkimérő automatákat egyébként egy utolsó pillanatban hozott rendelettel mentette meg a kormány - azokba a gépekbe ugyanis lehetetlennek bizonyult a felügyeleti egységek beszerelése.

Több italkiadó gépet már felszereltek az automata felügyeleti egységgel. A készülék a háttérben dolgozik, tájékoztatja az adóhivatalt az automata forgalmáról, sőt az üzemeltetőnek is küld adatokat, így az tudni fogja, hogy mikor kell feltölteni például a kávét. Már ha működik.

A problémát az jelenti, hogy a felügyeleti egység nem kompatibilis az összes automata típussal. A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke azt mondta: 27 ezer gép bekötését kérték a szolgáltatásért felelős Magyar Postánál, ezek 20 százalékánál adódik valamilyen műszaki probléma, hosszú folyamat lesz, mire mindet áthidalják. A gazdaságfehérítő intézkedés egyik következménye így az automaták számának csökkenése. A másik, hogy drágulnak a gépi termékek, az üzemeltetőknek ugyanis ezen túl felügyeleti szolgáltatási díjat is kell fizetniük havonta.

„Ez a havi 5000 forint plusz áfa automatánként fizetendő összeg ez egy olyan díj, amit semmilyen körülmények között mi nem tudunk elviselni. Ezt a terhet az iparág nem tudja elviselni, ez lényegesen több mint az iparágunk mérleg szerinti eredménye. Sajnos ennek súlyos következményei lesznek, hogyha ez így marad. Már így is jelentős drágulás volt Magyarországon az automatákból, már így is elpárolgott a piacunknak körülbelül a fele” – jelentette ki Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Az üzemeltetők gépenként 120 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a telepítés költségeire. A tejkiadó automaták üzemeltetőinek is be kellett volna szerelniük a felügyeleti egységet, ezeknél a gépeknél azonban nem tudták áthidalni a műszaki akadályokat. A szabályozás az utolsó pillanatban módosult annak érdekében, hogy ne kelljen leszerelni a tejkiadókat. Az intézkedés ugyanis a kis tejtermelő tehenészetek létét fenyegette volna. A felügyeleti szabályok alól azonban teljes egészében nem mentesülnek, a Magyar Postával nekik is szerződniük kell.

„Nem csak azoknak van szerencséjük ebben, akik most kötnek szerződést, hanem akik múlt hónapban kötöttek szerződést. Tehát visszamenőleg is azok is szerződött partnernek számítanak, akiknek már felmondták a szerződést” – fogalmazott Mucsi Sándor tejtermelő gazda.

A több száz, egyes becslések szerint 1000 tejkiadó gép addig működhet, amíg tönkre nem megy. Újakat már csak az automata felügyeleti egységgel felszerelve lehet elindítani. A tejtermelők bíznak benne, hogy az új gépek már alkalmasak lesznek a felügyeleti egységek fogadására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!