2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Átláthatatlan a devizahiteles elszámolás

Hír TV

2015. május 29., péntek 11:26

Átláthatatlan a devizahiteles elszámolás, az ügyfelek többsége nem tudja ellenőrizni, hogy helyesek-e a számítások – állítják az adósok érdekvédelmi szervezetei. Aki vitatja az elszámolást, a bankjához fordulhat, de ezt követően is több jogorvoslati lehetősége van.

Ahogy érkeznek a banki elszámolások, úgy indulnak a reklamációk. A volt devizahitelesek képviselőiként fellépő civil szervezetekhez több ezren fordultak már. „Olyan, mint egy háromismeretlenes egyenlet, mondjuk x, y, z, és mondjuk a pénzintézet a z-t megadta volna, tehát nem visszakövethető, hogy mi alapján számolt a pénzintézet. A sorokból nem derül ki az sem, hogy mikor és mekkora kamatemelés történt. A Magyar Nemzeti Bank metodikája alapján olyan számtani egyenleteket kéne végezni és táblázatokat készíteni, hogy akár egy ügyfélnél akár több hónapig is el lehetne ücsörögni, akkor se találnánk meg az alapját annak, hogy honnan kell elindulni és hová kell érkezni ahhoz, hogy kijöjjön az az adat” – mondta Grell Antal, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnökségi tagja.


Ha az ügyfél vitatja a kalkulációt, először a bankjához kell fordulnia. Ha nincs megegyezés, következik a Nemzeti Banknál működő Pénzügyi Békéltető Testület, ahol az adósnak tételesen bizonyítania kell a maga igazát.  „Számos ilyen beadvány érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez, ahol általánosságban fejezik ki elégedetlenségüket az elszámolási összeggel. Itt minden esetben hiánypótlásra történő felhívást fog kapni az ügyfél, hogy konkrétan jelölje meg azokat, illetve igazolja ennek az indokait” – fogalmazott Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivőhelyettes.

A békéltető testülettel nem ér véget a jogorvoslat. A nemperes eljárásban a bíróság tárgyalás nélkül vizsgálja meg az ügyet. Az adós indíthat pert is, azt kérve a bíróságtól, hogy semmisítse meg a hitelszerződést például azért, mert a bank nem tájékoztatott teljes körűen az árfolyamkockázatról. „Volt-e arra a fogyasztónak lehetősége, hogy megértse, hogy ez az árfolyamkockázat ez korlátlanul terheli őt? Na most, ha megnézzük, amikor felvette a hitelt, nem azt mondták, hogy jöjjön be, kedves uram, írja alá, hanem: tessék várni, mennyi a keresete? Mennyit ér a lakása? Vagy az autója? És ez alapján azt mondta 1-2 nap vagy jelzáloghitelek esetében hosszabb idő után, hogy igen, bevizsgáltuk, és ön alkalmas rá. Tehát az az árfolyamkockázat, amit tudja a fogyasztó, hogy őt terheli, az egy korlátozott kockázat volt” – nyilatkozta Ölveczky István ügyvéd.

A bíróságok arra számítanak, hogy több tízezer devizahiteles ügyét kell majd elbírálniuk nemperes eljárásban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!