2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Zöldítés helyett fehérítenének

2016. február 23., kedd 20:21, frissítve: kedd 20:21

Kifehérítené az őstermelők világát az agrárkamara elnöke. Az új igazolvánnyal már az is nyomon követhető lesz a piacozóknak, hogy az árus termel-e olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amilyet eladásra kínál. Ezzel az ügyeskedőket akarják kiszorítani.

„Pályázati dömping várható. Az a célunk, hogy 2016 végéig az összes pályázati felhívást megjelentessük” – mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Portfolio konferenciáján. Mezei Dávid emlékeztetett rá, hogy csak az élelmiszeripari fejlesztésekre 150 milliárd forint jut.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pedig csak idén 400 milliárdot utal a gazdáknak. „A mai nappal 270 milliárd forintot fizettünk ki ebből a 400 milliárdból. Ütemezetten haladnak a kifizetések. Az elkövetkezendő napokban is folytatjuk. A területalapú támogatásoknak a 85 százalékát már kifizettük. 97 százaléka a gazdálkodóknak már kapott ilyen támogatást, és most dömpingszerűen a zöldítési támogatás kifizetésére álltunk rá” – közölte Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke.

Zöldítés helyett fehérítene az agrárkamara. Az őstermelők új, kártya alapú igazolványt kapnak, amelynek számát fel kell tüntetniük terményeik értékesítésénél is.

„Van, aki azt mondja, hogy ebbe az applikációba tegyünk bele egy »feljelentem« gombot.” – A kamara mobilapplikációt fejleszt ki arra, hogy kiszűrjék az ügyeskedőket, vagyis azokat, akik olyan terméket értékesítenek, amelyet nem maguk termeltek meg. „ Alapvetően az a célunk, hogy a jogkövető őstermelők számára hátrányt nem okozva, és őket nem vegzálva próbáljuk meg tisztítani a rendszert. Ugye az őstermelői igazolványokat csak személyesen lehet kiváltani, vagy komoly jogi háttérrel rendelkező meghatalmazással. Az őstermelőknél – amióta kamarai formában megy ez – továbbra is díjmentesen. Mintegy százezren keresték fel eddig a falugazdászokat, ha a tavalyi adatokból indulunk ki, akkor még 80 ezer őstermelőt várunk” – jegyezte meg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az őstermelők március 20-ig újíthatják meg igazolványaikat. Az agrárkamara úgy számol, hogy lesznek, akik nem vállalják a szigorúbb ellenőrzést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!