2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Visszaszorítanák a multikat a kisüzemi sörfőzdék

2017. június 11., vasárnap 20:12

A külföldi tulajdonú, multinacionális sörgyárak piaci terjeszkedésének a visszaszorítását szeretnék a kisüzemi sörfőzdék. Érdekképviseletük elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a jelenlegi 1 százalékos piaci részesedésüket szeretnék 15-20 százalékra bővíteni. Egy lépést már tett a kormány: kiterjesztik a sörfőzdék jövedéki adókedvezményét.

Egy óbudai fesztiválon kisüzemi söröket kínált az egyik sörfőzde. A pavilonban most néhány fajta sört árultak, de majd húszfélét készítenek a manufaktúrájukban. A kiadásuk egyik legnagyobb részét a jövedéki adó teszi ki még úgy is, hogy annak csak ötven százalékát kell befizetniük az államkasszába: durván 100 liter sör után 810 forintot.

„A 810 forint az nagyjából a végtermék árában egy 5-10 százalék. Tehát ugye, mi az eladási árunk 5-10 százalékát – sörfajtától függően – fizetjük be, mint jövedéki adó. Ez elég nagy teher így is” – mondta Pusztai Balázs, a Synthesis Craft Beer ügyvezetője.

A kormány, két lépcsőben módosítja a jövedéki adószabályokat: júliustól 800 ezer liter helyett kétmillió literig kell a jövedéki adó felét megfizetni a kisüzemi sörfőzdéknek.

Egy hónapban csaknem 25 ezer liter sört állít elő az egyik budapesti kisüzemi vállalkozás. A cég egyik tulajdonosa azt mondta, a jövedéki adókedvezmény nekik további fejlődést biztosíthat.

„Lehetőség nyílik a jelenlegi kisüzemek és a nagyüzemek között egy ilyen középvonalat megtalálni, egy ilyen közepes méretű üzemet, ami regionálisan tudna működni. Ilyen sok helyen van egyébként: Németországban, a cseheknél ez teljesen jól működik. És ez azért lehet nekünk jó, mert így egy szélesebb kör érdeklődését lehet esetleg felkelteni” – magyarázta Závodszky Gergő, a Mad Scientist társtulajdonosa.

A Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseletének elnöke szerint a kormány szándéka jó, de további lépések kellenek ahhoz, hogy ne menjenek csődbe a kis sörfőzdék. Gyenge Zsolt azt mondta: pályázati forrásokat szeretnének fejlesztésre, beruházásra, és a multinacionális sörgyártók visszaszorítását.

„Azért az nagyon fontos, hogy ez a mi piacunk, Magyarországon élünk, a magyar piacon mi, kisüzemi sörgyártók vagyunk a magyarok. Azért az nem normális dolog, hogy a saját piacunkon ne tudjunk érvényesülni, és a három nagy multi, ahol – ugye japán, belga vagy holland tulajdonosok vannak jelen – a megkeresett profitot kitalicskázzák az országból” – nyilatkozta.

Magyarországon 60-65 kisüzemi sörfőzde van, évente 55 ezer hektoliter sört készítenek, és csaknem ezer embernek adnak munkát. Piaci részesedésük mindössze egy százalék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!