2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Visszaesett az építőipar

2016. november 16., szerda 10:44, frissítve: szerda 10:44

Négy nagyvállalattal bővült az együttműködés a kormány és a járműipar között, lassult a GDP-növekedés, erősödött a forint.

NGM-tesztpálya

Újabb négy nagyvállalattal bővült a kormány és a járműipari szereplők közti együttműködés. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt a megállapodások aláírása után, hogy a kormány az autógyártás mellett az ágazati fejlesztések terén is a régió központjává tenné Magyarországot. Lepsényi István bejelentette, hogy ennek megfelelően Zalaegerszegre egy olyan próbapályát építenek, ahol az önvezető járműveket lehet tesztelni.

„A magyar kormány annak érdekében, hogy Magyarország fejlődése biztosítva legyen, és ne csak a járműgyártásban, hanem a járműfejlesztésben, a kutatás-fejlesztésben is élen álljon, úgy döntött, hogy megvalósítja Zalaegerszegen azt a próbapályát, ahol nemcsak általában a járművet, hanem az önvezető vagy autonóm járműveket is ki lehet próbálni” – nyilatkozta az államtitkár.

GDP

Tovább tart, de lassult a GDP-növekedés – a statisztikai hivatal adatai szerint. A harmadik negyedévben összesen 2 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék az előző év azonos időszakához képest. Ez azonban 0,8 százalékos lassulás a második negyedévhez viszonyítva. A július–szeptemberi bővülést a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság húzta, a gyengélkedő építőipar pedig visszafogta.

Építőipar

Szeptemberben 13,2 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Éves összehasonlításban tavaly decemberben bővült utoljára. A nemzetgazdasági tárca átmeneti hatásokkal magyarázza a gyenge teljesítményt. Közleményük szerint az otthonteremtési program további várható felfutása érdemben támogatja majd az építőipart.

ÁKK

Több mint 110 milliárdért vett forintalapú állampapírt a lakosság októberben, az idén pedig összesen közel 1300 milliárdért. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint főleg fél- és egyéves kincstárjegyek fogynak jól. Az októberi eladásokkal már 4800 milliárd forint felé emelkedett a forintalapú lakossági állampapír-állomány.

BUX

Stagnálással zárta a keddet a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 10 pontos emelkedéssel, 30 133 ponton fejezte be a kereskedést

Forint

Nagyot erősödött a forint a főbb devizákkal szemben. Az eurót már a 309-es szint körül kínálták kedd délután. A dollárral és a svájci frankkal egyaránt 288 forint körül kereskedtek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!