2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Vasárnap is nyitva: „Én le..arom a pénzt, már bocsánat”

2016. április 10., vasárnap 19:00, frissítve: kedd 08:04

Vasárnaponként nem a pénz beszél – legalábbis az általunk kérdezett dolgozóknál, akik annak ellenére sem mennek szívesen munkába a hét utolsó napján, hogy azért dupla bért kapnak. Ma kinyitott az egyik budapesti pláza, a vásárlók pedig megrohamozták a boltokat.

Kilométeres kocsisor állt vasárnap délben az egyik budapesti pláza előtt. Mindenki a bevásárlóközpontba akart bejutni. Kupon napokat tartottak, ezért nyitottak ki az üzletek. A vasárnapi boltzárról szóló népszavazást kezdeményező szocialisták azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy ne kelljen indok, ha valaki dolgozni vagy vásárolni akar a hét utolsó napján.

Kunhalmi Ágnes azt is hangsúlyozta: a vasárnapi munkát meg kell fizetni. „Akinek a piacgazdaságban dolgoznia kell, kapjon magasabb bért. Dupla bért. Én azt hiszem, hogy egy egészséges piacgazdaságban, ha lehet vasárnap is vásárolni, ezt ki fogják tudni termelni” – mondta Kunhalmi Ágnes.

„– Így is minden péntek-szombaton bent vagyok, tehát ez az egy nap, a vasárnap már nem oszt, nem szoroz.
– De ez legalább jó lesz anyagilag.
– Nem ér annyit.”

Rejtett kamerával jártunk utána, mit szólnak az eladók a vasárnapi munkához. A legtöbb alkalmazottat a túlórapénz sem érdekelte.

„– Akkor most nem örültök neki, hogy vasárnaponként dolgozni kell megint?
– Hát, azért egy szabadnap egy hétvégén hadd legyen már.
– Akkor sem, ha dupla pénzt fizetnek?
– Én leszarom a pénzt, már bocsánat.”

Jelenleg nem is egységes, hogy mennyivel jár több pénz a vasárnapi munkáért: a hét utolsó napján dolgozó benzinkutasnak csupán 50 százalékos bérpótlék jár, az 5 szabadon választott vasárnapon kinyitó boltok beosztottai viszont dupla fizetést kapnak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint, ha egységesen kétszeres pénzt kell majd fizetni, a plázákon kívül senki sem tud majd kinyitni vasárnaponként. „Abban bízunk, ha bármilyen változás lesz, akárcsak egy kis lazítás, könnyítés, akkor lesz ilyen egyeztetés, hiszen a jelenlegi munkaerőhiány mellett a bérpótlék is kritikus kérdés” – mondta Vámos György főtitkár.

A kormány hétfőn dönthet a vasárnapért járó bérpótlékról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!