2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Gazdaság

Varga Mihály szerint kiemelkedő a béremelkedés

Kiemelkedő a keresetek első hét havi emelkedése, több mint 12 százalékos – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszámolt, hogy júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest. Hozzátette: tavaly és 2018-ban is emelkedett a minimálbér összege és csökkent a köz-foglalkoztatottak száma is. A hiányszakmákban közben soron kívüli béremeléssel marasztalják a dolgozókat. Jellemzően az ipar területén, azon belül is a feldolgozóiparban tapasztalhatók nagy számban ilyen esetek.

  • Varga Mihály szerint kiemelkedő a béremelkedés

12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál – a KSH adatai szerint júliusban. A pénzügyminiszter a köztévében a fizetések tekintetében azt is elmondta, hogy tavaly és 2018-ban is emelkedett a minimálbér összege és csökkent a közfoglalkoztatottak száma is.

„Nyilván a gazdasági növekedés önmagában is húzza a bérek növekedését is. Jól látható, hogy az alacsony munkanélküliség miatt a jól képzett munkaerő megfizetése többe kerül a vállalkozásoknak, másrészt pedig mivel több ember tud kedvező körülmények között elhelyezkedni, ezért ez automatikusan tovább húzza a bérek növekedését” – mondta a pénzügyminiszter.

„Lakatosok, hegesztők, gépkezelők hiányoznak jellemzően, de a közlekedés is… mindenki tudja, hogy nagy a hiány a gépkocsi-vezetőknél” – a hiányszakmákat sorolta a LIGA Szakszervezetek elnöke, azokat, ahol soron kívüli béremeléssel marasztalják a dolgozókat. Jellemzően az ipar területén, azon belül is a feldolgozóiparban tapasztalhatóak nagy számban ilyen esetek. Elsősorban a fizikai munkakörökben dolgozók részesültek év közbeni emelésben ott, ahol kevés a munkaerő.

 

„A hiányszakmákban jelentkező problémák megoldása érdekében év közben, jellemzően az éves tervek elfogadását követően újabb korrekciót kellett végrehajtani, és a már meglévő emeléseket további 4-6 és még magasabb százalékos mértékben kellett megnövelni” – ismertette Doszpolyné Mészáros Melinda.

Szakemberek szerint a béremelés tendencia lesz az elkövetkezendő években, amelyet a szakszervezetek is támogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!