2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Varga Mihály: stabil a magyar gazdaságpolitika

Magyarország kiszámítható és stabil gazdaságpolitikát követ, így vonzó befektetési környezetet kínál a tőkének - jelentette ki a pénzügyminiszter.

  • Varga Mihály: stabil a magyar gazdaságpolitika

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaságpolitika jelentős köztehercsökkenést tesz lehetővé, ami együtt jár a tőkebefektetések vonzásával, valamint a munkavállalók számára fontos bérfelzárkóztatással. A tárcavezető jelentős döntésnek nevezte, hogy Magyarország a rendelkezésre álló uniós források nagy részét gazdaságfejlesztésre fordítja.

25 éve működik az országos Betétbiztosítási alap, amely a volt keleti blokk országai közül elsőként hazánkban kezdte meg működését 1993 novemberében, Mádl Ferenc tárca nélküli miniszter előterjesztése alapján. Az intézmény a negyedszázados működése alatt eddig 17 hitelintézet fizetésképtelensége után több, mint 180 ezer embert kártalanított, sokszor a kormány és a Jegybank együttműködésével.

Minden eddiginél jobban teljesít a légi teheráruszállítás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Októberben első alkalommal haladta meg a forgalom a havi 13000 tonnát. Ez csaknem 23 százalékkal több,mint egy évvel korábban. A növekedésben a magyar gazdaság kiemelkedően jól sikerült 3. negyedéves teljesítménye is szerepet játszik. A nemzetközi piacokra termelő magyar sikerágazatok hagyományosan jelentős kapacitásokat kötnek le a légi teheráru szállításban, ahol kis tömegű, de nagy értékű termékeket kell gyorsan és biztonságosan teríteni a világpiacon. Ezek közé tartoznak a különleges szállítási körülményeket megkívánó gyógyszerészeti termékek, a hazai elektronikai ipar valamint a járműipari alkatrész beszállítók küldeményei

A logisztikai ágazatot és azon belül a közúti, a vasúti és vízi fuvarozás, a logisztikai szolgáltatások, valamint a vám területét érintő intézkedési csomagot dolgozott ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége. A szervezet elsősorban a visegrádi országok közös diplomáciai fellépését szorgalmazza, ugyanis a tervezett uniós jogszabályok elfogadása szerintük a nemzetközi árufuvarozásban érdekelt kelet-közép-európai fuvarozó vállalatok tevékenységét hátrányosan.érintenék. Javasolják továbbá a közúti fuvarozást érintő adózási jogszabályok módosítását, így a fordított áfafizetés bevezetését. Indoklásuk szerint azért, hogy a magyar cégek ne legyenek anyagilag érdekeltek a külföldi fuvarozók megbízásában, és a magyarországi árut elsősorban hazai fuvarozók szállíthassák el.

Zuhannak a bankpapírok, esik a lengyel tőzsde és gyengül a zloty is a lengyel kenőpénzes botrány miatt. Hangfelvételen rögzítették, hogy a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője pénzért cserébe védelmet és támogatást ígért egy banknak. A pénzintézetet a hírt követően leminősítették, és a lehetséges likviditási problémák miatt más lengyel bankok papírjai is esnek. Az ellenzék vizsgálóbizottság felállítását követeli, amely arra keresné a választ milyen szerepet játszott a kormánypárt az ügyben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 257,42 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 39 328,39 ponton zárt pénteken.A részvénypiac forgalma 12,3 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest. A Magyar Telekomot kivéve erősödtek a vezető részvények. A távközlési papír pénteki csökkenése az előző nap korrekciójának tekinthető, csütörtökön ugyanis kiugró forgalom mellett jelentősen emelkedett az árfolyama.

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest. Az euró jegyzése 321,54 forintra csökkent este hét óra körül a reggel nyolc óra előtt jegyzett 321,91-es szintről. A svájci frank árfolyama 282,08 forintról 281,73 forintra, a dolláré pedig 283,88 forintról 281,79 forintra csökkent.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!