2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Varga kicsit finomított a véleményén

2016. szeptember 19., hétfő 18:09

Finomított a véleményén a nemzetgazdasági miniszter. Már nem külföldi, hanem főleg hazai munkaerővel töltené fel az üres álláshelyeket. Varga Mihály szerint az országban több mint 250 ezer munkanélküli él, így az ő átképzésükön és nem a külföldi munkaerő idevonzásán kell dolgoznia a kormánynak.

Már készül a jövő évi naptár az egyik budapesti nyomdában. Polgár Laura tíz éve dolgozik itt, azt mondja, a megélhetés miatt hagyta el szülőföldjét, a Vajdaságot. „Munka szempontjából egyértelműen itt legalább van lehetőség válogatni, választani, úgyhogy leginkább emiatt, ez volt az oka annak, hogy otthonról eljöttünk” – mutatott rá a nő.

Nincs egyedül ezzel jelenlegi munkahelyén, a nyomda dolgozóinak több mint fele ugyanis Vajdaságból származik. A cég vezetője azt mondja, Magyarországon nagyon nehéz jó munkaerőt találni. „Munkaerő kérdése, az országosan problémát jelent, a nyomdaipar, az egy elég összetett feladatsort kell a nyomdásznak tudni, a nyomdaipari képzés eléggé gyenge lábakon állt már a múltban is, vannak szakemberek, akik jönnek, aztán mennek, igazából ahány gép, annyi fajta, nyilván van egy speciális betanulási idő és még azután, ha valaki egy iskolából kijött, úgyhogy nem lehet szögről leakasztani embereket” – így Cseh Tibor, a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője.

A nemzetgazdasági miniszter két hónapja külföldi munkavállalókkal tömte volna be a munkaerőpiacon kialakult rést. „Amelyik cég abban gondolkodik, hogy a magasan képzett kategóriákban – informatikus, mérnök és más ilyen jellegű beosztásokban – külföldi munkaerővel próbálja meg átmenetileg megoldani ezt a lehetőséget, abban nekünk egy közös kompromisszumot kell találni ezzel a céggel” – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály még múlt héten is a vendégmunkások szükségességéről beszélt a Heti Válasznak. Ma már finomította az álláspontját. „Miért vonzanánk ide munkaerőt, amikor még van munkanélküli rétege az országnak? Nekünk az átképzés a lényeg, csak ott, azokban az állásokban lehetséges esetleg engedélyt kiadni, ahol egyébként nincs megfelelő magyar munkaerő” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A KSH adatai szerint a második negyedévben közel háromezerrel több állás állt betöltetlenül, mint az év első három hónapjában. A legtöbb új állás a feldolgozóiparban jött létre, de arányaiban az informatika területéről hiányoznak a legtöbben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!