2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Varga: Jobb, mint egy hanyatt esés

2016. május 24., kedd 20:40

A belső megtakarításra és a fejlesztésre építené a gazdasági növekedést a szakminiszter. Varga Mihály szerint így elérhető, hogy uniós támogatások nélkül is élénküljön a gazdaság. A politikus minderről a Magyarország 10 év múlva című konferencián beszélt.

„Ez a felminősítés jobb, mint egy hanyatt esés, tehát azt kell önöknek mondanom, jobb, hogy felminősítenek bennünket, mert hosszú távon, nem rövid távon, hosszú távon vagy akár középtávon is ennek már pozitív hozadéka lehet” – fogalmazott Varga Mihály egy konferencián.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az egyik, a Fitch Ratings javított Magyarország adósságbesorolásán múlt héten, a másik két cégnél Magyarország egyelőre maradt a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában. A Fitch döntése a nemzetgazdasági miniszter szerint mégis fordulat. Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy 2005 óta csak leminősítették az országot. A tárcavezető a következő évekre is fiskális fegyelmet ígért.

„Tehát 3 százalék alatti hiány, csökkenő adósságpálya, a kiadások és a bevételek tervezett, és a várakozásoknak megfelelő tervezése, azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb szempontunk. A másik, hogy a gazdaságfejlesztés érdekében a meglévő forrásokat hogyan tudjuk koncentrálni. Itt a hazai és uniós forrásokra gondolok, ezeket hatékonyabban kell felhasználnunk” – fejtette ki.

Az Antall-kormány egykori ipari minisztere az autóipari összeszerelő üzemek mellett a nagyobb hozzáadott értéket teremtő kis- és középvállalkozásokat hozná helyzetbe.

„Én nem akarom leszólni azokat a beruházásokat, amelyek megtolták a magyar exportot, és persze importot, amelyek munkahelyet teremtettek. De energiaigényesek, kicsi a hozzáadott értékük, valószínűleg nem jelentenek a magyar gazdaság szempontjából növekedési impulzust a körön kívül, ez egy zárt üzem, erre nem tud ráépülni egy más kultúra” – fogalmazott Bod Péter Ákos.

A Költségvetési Tanács elnöke arról beszélt, hogy az utóbbi években az uniós támogatások húzták a gazdaságot. „A kiváló eredményekben azért az elmúlt években jelentős szerepe volt az európai uniós forrásbeáramlásnak, és az energiaárak, a nyersanyagárak csökkenésének, aminek a trendszerű csökkenését én valamikor megállónak tartanám” – mondta Kovács Árpád.

A közgazdász úgy számol, hogy két és fél százalékos növekedés mellett 2027-re csökkenhet az államadósság szintje a GDP 60 százaléka alá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!