2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Varga: A magyar álláspont is érvényesül a migrációról alkotott elképzelésben

  • Varga: A magyar álláspont is érvényesül a migrációról alkotott elképzelésben

A Világbank migrációról alkotott elképzeléseiben ma már érvényre jut a magyar álláspont is, azaz elsősorban a migrációt kiváltó okokra, a problémák helyben történő megoldására koncentráló fejlesztéspolitikai irány jelenik meg – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank-csoport éves közgyűlését követően a Pénzügyminisztérium (PM) által szombaton az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint.

A Balin tartott nemzetközi tanácskozáson elhangzott: a globális kilátások változóban vannak, a növekedés kevésbé kiegyenlített, a kockázatok pedig már rövid távon is erősödnek a pénzpiaci nyugtalanságok, a kereskedelmi viták eszkalálódása, a geo- és belpolitikai fejlemények miatt – közölte a PM.

A közlemény szerint Varga Mihály az eseményen arról is beszámolt, hogy a közelmúltban végrehajtott tőkeemelések lehetővé teszik, hogy a Világbank a pénzügyi védőhálók kiépítésével hozzájáruljon a szegényebb, illetve a migrációs válságban érintett országok megsegítéséhez, a munkahelyteremtéshez, az infrastruktúra-fejlesztéshez, illetve a kis- és középvállalkozások lehetőségeinek bővítéséhez.

A tárcavezető emlékeztetett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az őszi közgyűlés idejére időzített kiadványában Magyarország esetén számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit. Mindez figyelemre méltó, hiszen a szervezet a világgazdaság egészére vonatkozó növekedési kilátásokat 0,2 százalékponttal rontotta, de a korábbiaknál ugyancsak visszafogottabb bővülést jelez több európai régióra is – derül ki a közleményből.

Az IMF az elmúlt négy évben évente kétszer megjelenő kiadványában folyamatosan, összesen hat alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet – például az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – is javította a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisát – olvasható a PM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!