2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A jegybank pénzszórásaival foglalkozik a világsajtó

2016. május 23., hétfő 16:05, frissítve: hétfő 17:32

A Bloomberg és a Reuters is tudósítást közölt a Matolcsy György vezette jegybank gazdálkodásáról. Úgy számolnak: az MNB alapítványaihoz 1 milliárd dollár került, a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető médiacégnél pedig 2 millió dollárt költöttek.

„Urambátyám kapitalizmust” emleget a Bloomberg a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatban. A világ legnagyobb gazdasági hírügynöksége szerint Matolcsy György jegybankja a forint gyengülésén keresett pénzből tömte ki unokatestvére bankját, amely megnégyszerezte betétállományát. Azt is kiemelik, hogy a pénzintézet ezután Matolcsy fiának bútorgyárát finanszírozta. A lap tudósítója szerint papír van róla, hogyan utalt pénzeket a nemzeti bank a jegybankelnök hozzátartozóinak.

A Reuters is a jegybank ügyeivel foglalkozott, tudósításuk szerint a Magyar Nemzeti Bank pénzelte a „New Wave” médiacsoportot. A hírügynökség tudósítója szerint a jegybankelnök unokatestvére által létrehozott médiaportfólió a központi bank támogatásával indult gyors növekedésnek. A Reuters úgy számol: 2 millió dollárt juttatott a cégnek az MNB.

Az Economist már korábban is írt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank 1 milliárd dollárt helyezett ki a hozzá kötődő alapítványokba. A brit lap akkor megjegyezte, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a köz- és a magánvagyon közötti határok elmosásának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!