2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb sztrájk jöhet, most az FKF-nél telt be a pohár

2016. október 31., hétfő 07:51, frissítve: hétfő 11:01

A budapesti kukások bármikor beszüntethetik a munkát. Olvassa el a Hír TV gazdasági összefoglalóját!

Költségvetés
Nyáron fogadták el, de máris átírná a kormány a 2017-es költségvetést. A büdzsé fő számaihoz nem nyúlnak hozzá, így a módosításoknak nincs hatása az államadósságra sem, de jelentősen megemelik a közbeszerzési értékhatárokat. A javaslat szerint árubeszerzés és szolgáltatás rendelése esetén 8-ról 15 millióra, építési beruházásnál 15-ről 25 millióra, szolgáltatási koncesszió esetén 25-ről 30 millióra emelik a közbeszerzési értékhatárt, ami alatt nem kell majd pályáztatni és nyíltan versenyeztetni.

Adócsomag
Benyújtotta a gazdasági tárca a parlamentnek az őszi adócsomagot. Ha az Országgyűlés rábólint a tervezetre, akkor jövőre  6 millióról 12 millió forintra nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katának a bevételi határa, az áfában 6 millióról 8 millió forintra emelkedik az alanyi mentesség értékhatára. Egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás szabályai is. A törvényjavaslat könnyítené a középvállalkozások adózását is.

FKF-sztrájk
Sztrájkhangulat a Fővárosi Közterület-fenntartónál. A kormánypártivá tett internetes portál, az Origo ír arról, hogy a budapesti kukások bármikor beszüntethetik a munkát. A szakszervezet 10 százalékos béremelést követel, miközben a vezérigazgató – egyesek szerint – a jelenlegi fizetéseket is sokallja.

Kéményseprőhiány
Óriási a kéményseprőhiány, a települések negyedében elmaradhat a kötelező kéményellenőrzés, ha nem vesznek fel sürgősen szakembereket. Az érdekvédők szerint megyénként 25-30 kéményseprőre lenne még szükség. A lakossági kéményseprést júliustól államosították, a szolgáltatás a katasztrófavédelemhez került, amely a kéményseprőknek csak a felét vette át.

„Valójában nagyon kevés a kéményseprő szakmunkás. Mi már régóta kongatjuk a vészharangot ezzel kapcsolatban. Folyamatosan megy a kommunikációs csata köztünk és a katasztrófavédelem között. Mi állítjuk, illetve mondjam azt, hogy én vizionálom azt, hogy egyébként valójában az év végéhez elérve bizony-bizony lesznek települések, amelyek ki fognak maradni a szolgáltatásból. Nem értem, hogy miért nem látják be, miért nem fogadják meg a szakma tanácsait, ők pedig állítják, hogy nem, be fogják tudni fejezni” – mondta el Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Balatoni támogatás
A korábban beígértnél is nagyobb forrást kaphat a balatoni régió turizmus-fejlesztésre – ezt állítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára parlamenti válaszában, melyet Schmuck Erzsébetnek, az LMP frakcióvezetőjének küldött. A képviselő azt kifogásolta, hogy a kormány júliusban egy tollvonással visszavont egy már megítélt 300 milliárd forintos uniós keretet. Fónagy János szerint erre azért volt szükség, hogy a turistákat egész évben vonzó fejlesztéseket dolgozzanak ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!