2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Újabb eurómilliárdokat kapnak a görögök

2016. május 25., szerda 10:54, frissítve: szerda 10:54

Jóváhagyták az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei a Görögország számára elkülönített nemzetközi mentőcsomag következő részletét. Több mint 10 milliárd eurót utalnak Athénnak. Megállapodtak abban is, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit a Nemzetközi Valutaalap feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez.

Sokadik alku született Görögország ügyében, kedd éjjel az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a nemzetközi mentőcsomag következő, 10,3 milliárd eurós részletének kifizetését. Abban is megállapodtak, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit egyébként a Nemzetközi Valutaalap feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez.

„Ez nagyon jó hír, már a megállapodás ezen része is nagyon jó hír, mert ez azt mutatja, hogy a program teljes egészében a helyes vágányon halad. Görögország sokat tett, sok mindent elért és jó haladást mutat” – nyilatkozta Jeroen Dijsselbloem, az Eurogroup elnöke.

7,5 milliárd eurót már június második felében átutalnak Athénnak. A fennmaradó összeget annak függvényében kaphatja meg Görögország, hogy hogyan teljesíti a vállalt kötelezettségeket. A mostani összegből a görögök kifizethetik az Európai Központi Banknak és az IMF-nek a júliusban lejáró követeléseket.

„Üdvözöljük, hogy minden résztvevő felismerte: a görög adósság fenntarthatatlan. Üdvözöljük, hogy azt is belátták, hogy Görögországnak adósságkönnyítésre van szüksége, hogy fenntarthatóvá tegye azt, és ez egyedül nem megy. És azt is üdvözöljük, hogy megállapodás született arról, hogy milyen módon lehetséges az adósság fenntarthatóságot segíteni” – jelentette ki Poul Thomsen, az IMF európai igazgatója.

Az IMF abban az esetben folytatja Athén pénzelését, ha a kormány intézkedései valóban fenntarthatóvá teszik az adósság törlesztését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!