2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Újabb cégóriásokat akarnak az országba csábítani

2016. március 7., hétfő 20:14

A legnagyobb, elektromos autókat gyártó céget csábítaná a kormány Magyarországra. A Tesla jelenléte azért is lenne fontos, hogy ne torpanjon meg a hazai járműipar növekedése – állítja a külügyi tárcavezető. Ennek azonban az is feltétele, hogy az Európa Unió megállítsa a migránsáradatot.

„2015-ben az árbevétel csaknem nyolcmilliárd eurót ért el. Ez bizonyítja az Audi Hungária pénzügyi erejét. Ezzel Közép- és Kelet-Európában a tíz legnagyobb vállalat egyike vagyunk minden ipari vállalat között.” Pozitívan értékelte a győri Audi-gyár tavalyi évét a cég képviselője a legnagyobb hazai autógyártók előtt. A magyar ipar jelentősen függ a járműgyártástól, a legutóbbi adatok szerint már egy hosszabb karácsonyi szünet is meglátszik a januári adatokon. A kormány ezért újabb cégóriásokat akar az országba csábítani.  Az új kiszemelt a legnagyobb, elektromos autókat gyártó amerikai konszern.

A külügyi és külgazdasági miniszter szerint a cégeket a migrációs válság is elriasztja Európától. „Ha a schengeni zóna nem tud fennmaradni és összeomlik, akkor bizony az európai ipar, az európai gazdaság elveszíti még a maradék versenyképességét is. És a schengeni zóna összeomlásával hogy pórul járna az európai ipar, az világos, de én azt is gondolom, hogy az európai autóipar lenne a fő vesztese” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A kabinet a Teslán kívül más nagy cégekkel is tárgyal, de neveket egyelőre nem árulnak el. Az már korábban eldőlt, hogy a Jaguár és a Land Rover nem követi az Opel, az Audi vagy éppen a Mercedes példáját, azaz nem telepít üzemet Magyarországra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!