2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Új munkahelyeket teremt a Linamar

2016. november 11., péntek 07:42, frissítve: péntek 09:06

Hétmilliárdos beruházással bővítik a Linamar két gyárát, a repteret is érintheti a vasút, csökken az üzemanyagok ára. Olvassa el a Hír TV gazdasági összefoglalóját!

Linamar
7,2 milliárd forintos beruházással bővíti békéscsabai és orosházi gyárát a kanadai Linamar autóipari és mezőgazdaságigép-gyártó vállalat. A cég 2500 embernek ad munkát Magyarországon, a kapacitásbővítéssel ez a szám tovább fog nőni. A fejlesztést a kormány több mint félmilliárd forinttal támogatta. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány célja 2010 óta az, hogy újabb IMF-hitel helyett támogassa a munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő vállalkozásokat.

„A magyar kormány már 2010-ben elkezdte alkalmazni azt a makrogazdasági megközelítést, hogy a még több segély helyett inkább visszafizettük az IMF-nek az adósságunkat, megpróbáltunk gazdasági növekedést elérni és új munkahelyeket teremteni. Úgy néz ki, hogy bejött a számítás” – mondta az államtitkár.

Benzin
4 forinttal csökken az üzemanyagok ára péntektől. A benzin 336-337, a gázolaj pedig 348-349 forintba kerül majd. Az autósok 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Ferihegyi reptér
Készülnek a tervek a Liszt Ferenc reptér vasúti összekötéséről – Lázár János szerint. A kancelláriaminiszter azt mondta, az egyik elképzelés szerint egy vasúti pálya leágazásával vagy a szolnoki vasútvonal egy részének teljes áthelyezésével jöhetne létre a reptéri megálló. Uniós támogatás csak az utóbbi lehetőségre van, de mindkét beruházás költsége meghaladja majd a százmilliárd forintot. A kancelláriaminiszter szerint vizsgálják a gyorsforgalmi út fejlesztésének lehetőségét is.

Vonatjegy
Nem kell kinyomtatni a jövőben az internetes vonatjegyet – erről e-mailben küldött tájékoztatást az utasoknak a MÁV. Elég lesz az egyedi azonosításra alkalmas QR-kódot megmutatni telefonról a kalauznak. Az interneten vett jeggyel továbbra is csak az utazhat, akinek a nevére vették, és csak az adott vonatra használható fel. Visszatéríteni csak interneten lehet, legkésőbb az indulás előtt egy órával.

BUX
Pluszban zárt a BUX, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe csaknem 1 százalékos emelkedéssel 30 540 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények veszteséggel zártak.

Forint
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós devizát a 308-as szinten jegyezték. A svájci frankot 286, a dollárt 283 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!