2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Ugyanaz fenyegeti az ibériai államokat, ami 4 éve Magyarországot

2016. július 12., kedd 20:25

Pénzbírsággal és a források felfüggesztésével is büntetheti az EU Spanyolországot és Portugáliát. A két déli tagállam évek óta nem képes 3 százalék alá szorítani az államháztartási hiányt, mert az eddig meghozott intézkedések nem voltak hatékonyak. A lehetséges szankciókra vonatkozóan az Európai Bizottságnak 20 napon belül kell javaslatot tenni.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei gazdasági szankciókat helyeztek kilátásba Spanyolországgal és Portugáliával szemben, mert a két állam nem tett komoly lépéseket az államháztartási hiány csökkentésére. Spanyolországnak 2015-ben a GDP 4,2 százalékára kellett volna mérsékelnie a deficitet, a valós szám azonban 5,1 százalék volt. Portugália esetében 2,5 százalékot irányoztak elő a tavalyi évre, ehelyett azonban 4,4 százalék volt a hiány.

„A tanács elfogadott két határozatot, amelyek megerősítik, hogy Spanyolország és Portugália nem hozott hatékony intézkedéseket a túlzott hiány csökkentésére a múltban. A tanács azon az állásponton van, hogy nincs semmilyen drámai helyzet. Ezek a döntések a Stabilitási és Növekedési Paktummal kapcsolatos eljárás megindítását váltják ki, amelyek végső soron mindkét országgal szembeni szankciókhoz vezethetnek” – mondta Peter Kažimír, szlovák pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszterek döntése nyomán az Európai Bizottság javaslatot tesz bírság kiszabásáról. Ez legfeljebb a GDP 0,2 százalékát elérő összeg lehet, amelyet letétbe kell helyezni, de visszajár, ha eredményes lépéseket tesznek a hiány csökkentésére.

„Miután a tanács megerősítette, hogy a két tagállam intézkedései nem voltak hatékonyak, a bizottság köteles javaslatot tenni 20 napon belül. A bizottság azzal kapcsolatban is köteles javaslatot tenni, hogy felfüggesszék-e az EU strukturális és befektetési alapjainak egy részével kapcsolatos kötelezettségvállalásokat. A források felfüggesztése a jövő évtől lenne alkalmazható, kivéve, ha a szóban forgó ország hatékony intézkedéseket tesz, ekkor új javaslatot készítünk a tanács számára” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális ügyekért felelős biztosa.

Ilyen esetben bírságot még soha nem szabtak ki az EU egyetlen tagállamára sem. Az uniós források felfüggesztése is csak egy esetben került szóba: 4 éve Magyarországgal szemben helyezték kilátásba, azonban akkor a magyar kormány teljesítette a feltételeket, így a forrásvesztésre vonatkozó döntést visszavonták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!