2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

TTIP: itt a vége az alkudozásnak?

2016. augusztus 30., kedd 19:35, frissítve: kedd 20:03

A francia elnök az amerikaiakkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások lezárására utasította az Európai Bizottságot. Francois Hollande ezzel ellentétes álláspontra került Angela Merkel német kancellárhoz képest, aki azt közölte előzőleg, hogy még az idén sikerrel lehet lezárni a tárgyalásokat.

Az európai közvéleményben annyi gyanakvást nem keltettek kereskedelmi tárgyalások, mint a TTIP-ről folytatott alkudozások. Ellenzői szerint a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség a szigorú európai környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat a lazább amerikai szabályozásra cseréli, utat nyitva a génkezelt amerikai élelmiszerek dömpingje előtt. Nem növeli a bizalmat, hogy Brüsszel titokban tárgyal az Egyesült Államokkal, és a gyanú szerint az amerikai diktátumoknak az Európai Bizottság nem tud vagy nem is akar ellenállni. A multik kormányokat perelhetnének, ha egy-egy piaci szabályozás kárt okoz nekik, vagy csökkenti a profitjukat. A kártérítési ügyekben ismeretlen összetételű magánbíróságok döntenének.

A transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás egyre kevesebb európai politikusnak tetszik. „Értékelésem szerint az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások megrekedtek, noha ezt senki nem ismeri be” – nyilatkozta Sigmar Gabriel. Németország szociáldemokrata alkancellárjának egyelőre ellentmond saját főnöke, a kereszténydemokrata kancellár. Angela Merkel szóvivő útján közölte, hogy szerinte a tárgyalások az év végéig sikerrel lezárhatók. Az alkancellár szavaira Washingtonból indulatos cáfolat érkezett Barack Obama elnök szóvivőjétől.

A francia elnök emelte a tétet. Francois Hollande arra utasította az Európai Bizottságot, hogy azonnal vessen véget az alkudozásnak. „A tárgyalások megfeneklettek, az álláspontokat nem tartották tiszteletben, az egyensúly hiánya nyilvánvaló” – közölte Francois Hollande. A francia elnök szerint az amerikai elnökválasztásig semmi értelme folytatni a tárgyalásokat. Mások tovább várnának, ők akkor ülnének újra asztalhoz, ha tudni lehet, hogy 2017-től ki irányítja az EU vezető hatalmait, Németországot és Franciaországot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!