2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Trágyát öntöttek a kormányhivatal elé – így tiltakoztak

2015. november 23., hétfő 17:48, frissítve: kedd 09:14

Az LMP trágyaszórással, a Jobbik országos tiltakozással demonstrál az állami földértékesítések ellen. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlamentben védte a földárverést.

A kék IFA a Somogy Megyei Kormányhivatal elé tolatott reggel. A sofőr először három köbméter birka- és marhatrágyát borított a járdára, majd visszaszólt az intézkedő rendőröknek is. Az országos földárverés ellen tiltakozó Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő ellen szabálysértési eljárás indult. „Az elmúlt egy héten lezajlott árverések 40 százalékán érintett földrészen nem találtak gazdát. Ennek az az oka, hogy nincs elég pénze a magyar gazdálkodóknak. A maradék 60 százaléka, ami gazdát talált, idáig nem találtunk benne, a vevők között, családi gazdálkodót. Szó nincs arról, hogy kicsi, közepes és családi gazdálkodók tudnának földet venni. Szó nincs arról, hogy a kicsiket akarja megerősíteni a kormány” – mondta Sallai R. Benedek.

Fejér megyében alig volt érdeklődő a földárverésen. Az egyik területre egy idős házaspár licitált, ők úgy döntöttek, három év eltelte után is meg akarják tartani az állammal megkötött, öt és fél hektárra szóló haszonbérleti szerződést. „Nem erre kötöttük a szerződést. Mi állami tulajdonú földre szerződtünk, vagyis a férjem, úgyhogy furcsa ez az egész eljárás” – fogalmazott Juhász Lajosné.

Mészáros Lőrincnek viszont nem akadt ellenfele. Felcsút polgármestere ügyvédjén keresztül több mint 104 millió forintot kínált egy 66 hektáros óbereki parcelláért. Végül az 1876 aranykorona értékű földet a milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft. szerezte meg. A jogi képviselő azt nem árulta el, lesz-e még folytatása a birtokgyarapításnak.

A Jobbik Veszprémben tiltakozott a földárverések ellen. Kepli Lajos szerint a kormányközeli licitálók kezére juthatnak a felkínált területek. „Saját érdekeik szerint, ahogy változik az oligarchakörük, a mögöttük álló oligarchák köre, egyikkel összevesznek, másik bejön helyette, úgy próbálnák meg a termőföldet is átjátszani-kijátszani, a szabályokat alakítgatni, hogy mindig azé legyen, aki hozzájuk közel áll” – nyilatkozta a jobbikos országgyűlési képviselő.

Schmuck Erzsébet a parlamentben a kormánypárt klientúraépítéséről beszélt, az LMP-s képviselő szerint már a földhaszonbérleti pályázatokon is a spekulánsok nyertek, és ők lesznek a befutók a földárveréseken is. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára válaszában úgy fogalmazott, az eddigi hatszáz földhasználóhoz képest már nyolcezer gazda igényelt termőföldet Magyarországon. „Ha nem a gazdáknak adjuk, akkor kinek adjuk? Énszerintem nagyon helyes az a kormányzati törekvés, hogy a gazdákat, a vidéken élő családi gazdaságokat próbáltuk 2010 és ’14 között haszonbérleti lehetőségekkel támogatni, és most pedig az ő kérésükre, a gazdák elemi érdekeit kielégítve szeretnénk felajánlani és lehetőséget adni arra, hogy egy törvényes, tisztességes eljárásban megvásárolhassák ezeket a földeket” – szögezte le Bitay Márton államtitkár.

A földárverés ellen a Greenpeace is tiltakozott, a szervezet jelképesen a Földművelődésügyi Minisztérium előtt eltemette a magyar vidéket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!