2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Több tízezer dolgos kéz hiányzik

2016. augusztus 26., péntek 15:37, frissítve: péntek 17:36

Legalább 50 ezer idénymunkás hiányzik a zöldség-gyümölcságazatból, a hiányt kárpátaljai magyarokkal próbálják pótolni – mondta el a Hír TV-nek a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ledó Ferenc szerint a szezonban alig találni embert, aki leszedi a paradicsomot, az uborkát vagy az almát. Régen diákmunkásokkal tudták pótolni a munkaerőhiányt, ma viszont már csak az jelenthetne igazi megoldást, ha többet tudnának fizetni a hazai idénymunkásoknak.

„Kárpátaljáról próbálnak szervezni ide munkaerőt, de azért azt hozzá kell tenni, az is nagyon fontos, hogy általában, aki vidéken gazdálkodik, nem tud nagyon nyelveket, ezért próbálja magyar nyelvűvel megoldani. Így Kárpátaljáról, az ottani bérekhez képest akár az ötszörösét is tudják itt fizetni. Ez egy jó lehetőség a kárpátaljaiaknak is. Erdélyből, Romániából a dolgozók már nem állnak meg Magyarországon, hanem mennek tovább Olaszországba, Spanyolországba Hollandiába dolgozni, tehát az a csatorna bezárult” – fogalmazott Ledó Ferenc.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!