2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Több településen is védőövezetet alakítottak ki

2017. február 20., hétfő 07:41, frissítve: hétfő 09:11

Az Európai Unió százszázalékosan kártalanítja azokat az állattartókat, akiknek az állatait a madárinfluenza miatt el kellett pusztítani. A betegség miatt több, Somogy megyei településen is védő- és megfigyelő övezeteket alakítottak ki. Az országos főállatorvos rendelkezése szerint már hetek óta csak zárt helyen lehet baromfit tartani.

Nem mindenki veszi komolyan a szigorú szabályokat. Mike szélén a békésen kapirgáló tyúkok szabadon mehetnek, ahova akarnak. A faluban sokan tudják, hogy mi történt a közeli pulykafarmon, de hivatalos értesítést még nem kaptak.

„Később tudtuk meg, hogy itt a pulykatelepen kezdődött ez a járvány. Hát, nem örülünk neki, mert nekünk is vannak baromfijaink, és ha le kell ölnünk, akkor ez nekünk is nagy veszteség” – fogalmazott egy helybéli gazda.

A mikei telepen történt fertőzés miatt még huszonkét településen vezettek be intézkedéseket. Lábodon is azt mondják az állattartók, hogy féltik a szárnyasaikat. „Egyedül vagyok, úgyhogy azért nem volna mindegy. Mert azért hogy tojnak, van tojás. Nem szeretném, ha le kellene vágni. Remélem, hogy talán nem lesz probléma vele” – fogalmazott egy asszony.

A Hír TV kereste a pulykafarm tulajdonosát, de sem ő, sem pedig munkatársai nem nyilatkozhattak. Mindössze annyit mondtak el, hogy a telepen tartott összes pulykát leölték, majd elszállították. Fertőtlenítették is az egész területet, de még hetekig szigorú zárlat lesz érvényben náluk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!