Több száz embernek van veszélyben az állása

SZA, 2017. április 12., szerda 07:26, frissítve: szerda 08:55
Nyolcszáz dolgozó elbocsátását tervezi a Lear Corporation Hungary Kft., a cég a Móron található üléshuzatgyártó üzemét költöztetné más országba. A munkavállalókat a tervek szerint év végéig, de legkésőbb jövő március végéig fokozatosan építik le. A móri üzem huszonnégy éve működik Magyarországon.

Két hete jelentette be a Lear európai felső vezetése, hogy megszüntetik az üléshuzatgyártást Magyarországon. A döntés a dolgozókat és a szakszervezetet is váratlanul érte.

„Még egyeztetés alatt van, hogy pontosan mi az indoka a döntésnek. Hogy nem kellőképpen nyereséges a vállalat, azt tudjuk elképzelni. Az európai vállalatnak vannak alacsonyabb bérköltségű országokban is telephelyei, mint Románia és Bulgária. Nyilván ez is szerepet játszik abban, hogy ezt a döntését meghozták” – mondta el a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke, Kozma Zsolt.

A prémium-autómárkáknak luxus-bőr-üléshuzatot gyártó társaság 2015-ben 232 milliárd forint árbevétel mellett 15 milliárd forint osztalékot fizetett.

A cég a 800 munkahely mellett a helyi adó fizetése miatt is fontos a városnak, hiszen a település adóbevételeinek 15 százalékát a Lear befizetése jelenti – közölte Mór fideszes polgármestere. Fenyves Péter a kormánytól és az autógyártóktól is segítséget vár a céggel való tárgyaláshoz.

„Ezt a technológiát, ezt a pontosságot nem lehet szerintünk Moldovában megvalósítani, ahogy előzetesen tervezik, de ennek még csak a tervezési folyamata indult meg, ahogy a cég vezetője tájékoztatott bennünket. Június 30-áig egész bizonyosan teljes kapacitással termel a gyár” – nyilatkozta a polgármester.

Fenyves Péter reméli, hogy sikerül elérni a cég maradását, de ha mégsem, akkor információi szerint elképzelhető, hogy egy másik autóüléshuzat-gyártó költözik be a megüresedő üzembe, és továbbfoglalkoztatja a dolgozókat. Elmondása szerint egyébként a környéken több más gyár is van, ahová átképzés után felvehetik a dolgozókat.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés