2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Több millióból csábít külföldi munkaerőt a kormány

2017. január 29., vasárnap 12:45, frissítve: vasárnap 17:04

Médiakampánnyal csábítja az ukrajnai munkaerőt az üres magyar álláshelyekre a kormány – erre 82 millió forintot költ a Nemzeti Foglalkoztatási Alap. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-nek azzal indokolta az intézkedést, hogy Magyarországon csaknem nyolcvanezer olyan üres álláshely van, amelyet a munkaadók nem tudnak betölteni magyar munkaerővel.

A munkaerőhiány tavaly már a mezőgazdaságban is kritikus mértéket öltött. Szabolcsban alig találtak idénymunkást a gyümölcsösökbe. A helyi gazdák Ukrajnából toborozták a vendégmunkásokat.

Több munkaadói szervezet szerint pedig egyre több vendégmunkás kell, ezért a gyáriparosok már tavaly a kormányhoz fordultak. A kancelláriaminiszter azonban kitartott a hazai munkaerő mellett.

„A kormány azon az állásponton van, hogy Magyarországon kell a magyar embereknek olyan támogatásokat nyújtani, amelyek megoldják a munkaerőpiaci problémákat” – jelentette ki Lázár János.

A gyáriparosok szövetségének alelnöke szerint jelenleg a betöltetlen álláshelyek száma 200 ezerhez közelít, de a szakképzettséghez kötött munkákat közmunkások nem tudják elvégezni.

„A közmunkán dolgozóknak a túlnyomó többsége szakképzetlen, régóta munkanélküli, más munkakultúrával rendelkezik, komoly szakképzettséget, hosszú betanulási időt és nagyon precíz munkavégzést igénylő munkakörökben nem alkalmazható, a problémára ők sajnos nem jelentenek megoldást” – mondta Rolek Ferenc.

A kormány most ukránokkal akarja betölteni az üres álláshelyeket. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával 82 millió forintból népszerűsítik majd a magyarországi munkavállalást a szomszédos országban.

„A magyar kormány elsődleges célja, hogy ha Magyarországon valaki munkát keres, annak munkalehetőséget adjon. De amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a munkaadók egyre inkább az üres álláshelyek betöltését látják az igazi problémának. A magyar kormány biztosítja azt a lehetőséget, hogy ha nincs egy üres álláshely betöltésére megfelelő magyar munkaerő, akkor lehetőség legyen arra, hogy akár harmadik országból vagy az Európai Unió más országából is be tudják tölteni. Támogatnunk kell a munkaadókat abban a munkájukban, hogy munkaerőt találjanak, mert ha nem találnak, akkor egy komplett üzem, egy komplett gyár is áttelepülhet külföldre. Munkaerőhiány miatt nem szabad elveszítenünk más munkahelyeket!” – hangsúlyozta Varga Mihály.

A munkaerőhiánnyal pedig hosszú távon számolni kell: demográfiai okokból évente 40-50 ezer ember kerül ki a munkaerőpiacról, és hasonló nagyságrendben távozhatnak külföldre is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!