2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Több milliárddal tartoznak az egészségügyi intézmények

Kormányzati beavatkozást sürget az Orvostechnikai Szövetség, mert az egészségügyi intézmények már áprilisban csaknem annyival tartoztak a beszállítóknak, mint az elmúlt év egészében. Szócska Miklós hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a Szövetség tagjaival, de az egészségügyi államtitkár szerint folyamatosan figyelik a lejárt beszállítói tartozásokat, és ahogy tavaly, úgy idén is kezelni fogják ezt a problémát.

Egyszer használatos köpeny, kesztyű, maszk. Ezek nélkül nem kezdődhet műtét a kórházakban. Az egészségügyi intézmények ezeket a termékeket valamint egyéb műszereket külső beszállítóktól rendelik, ám fizetni gyakran csak hónapok múlva tudnak. Az Orvostechnikai Szövetség kimutatása szerint jelenleg országosan 38 beszállítónak 10 milliárddal tartoznak az intézmények. „Ha ez a probléma gyorsan, rövid távon nem rendeződik, akkor olyan helyzet állhat elő, amelyben a betegek jogai, a betegellátás sérülhet. Ha egy ügyeletben bizonyos termékek nem elérhetőek, limitált lesz az orvosoknak a lehetősége abban, hogy egy életet mentsenek” – mondta Tamás Viktor, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének alelnöke. A beszállítók egyre nehezebben viselik a helyzetet, ugyanis ők maguk is nehezen jutnak bankhitelhez. „Ez egy országos jelenség, száznál több egészségügyi intézményről beszélünk, nyilván mindegyiknek más a gazdálkodása, de most már tendencia az is, hogy a korábban jól fizető intézmények sem tudják kifizetni határidőre a számlát” – közölte a szövetség főtitkára.

Az egészségügyi államtitkár hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a beszállítókkal. Szócska Miklós azt azonban megjegyezte, a követeléseket valószínűleg nem véletlenül időzítették azokra a napokra, amikor az államtitkárság bejelentette, majd a parlament meg is szavazta 95 ezer egészségügyi dolgozó béremelését. „Konkrétan megnézzük, hogy mi a probléma, mit tudunk tenni, folyamatosan menedzseljük az ellátórendszert és az ahhoz kapcsolódó szereplőket, ahogy eddig is. Ők azt mondják, körülbelül 10 milliárd a lejárt tartozás. Ezt lehet vitatni? Monitorozzuk a lejárt szállítói tartozást, minden évben kezeltük a kérdést, arra pedig hogy taktikailag miért, hogyan, mikor időzít valaki valamit, arra nem tudok válaszolni” – nyilatkozta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Az államtitkár bejelentette, a jövőben csökkenhet az egészségügyi alapellátás terhe. Uniós pénzből 58 egészségfejlesztési iroda nyílik ugyanis országszerte, ahol segíthetik majd a helyi lakosság egészséges életmódra nevelését, életmódváltását és szakorvosi tanácsokkal is ellátják a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!